În timp ce își întărește unitățile pentru a înainta în sudul Fâșiei Gaza, IDF nu exclude o operațiune în Liban: „Trebuie să fim pregătiți pentru o ofensivă împotriva Libanului”

  • 28 Decembrie 2023 09:18
În timp ce își întărește unitățile pentru a înainta în sudul Fâșiei Gaza, IDF nu exclude o operațiune în Liban: „Trebuie să fim pregătiți pentru o ofensivă împotriva Libanului”

Pe lângă efortul de „curățare” a orașului Khan Yunis, armata israeliană atacă ascunzătorile teroriștilor din taberele de refugiați situate în partea centrală a enclavei. În această zonă, acțiunile militare din ultimele zile au făcut cele mai multe victime civile, scrie defenseromania.ro.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a confirmat miercuri seară că au fost trimise întăriri ale armatei în zona de sud a Fâșiei Gaza.

Este o zonă în care, de câteva zile, trupele israeliene și-au concentrat eforturile de război, într-un efort declarat de „eliminare a infrastructurii teroriste a mișcării Hamas”.

ISW: Palestinienii folosesc arme sofisticate

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că în ultimele zile a văzut folosirea unor arme relativ avansate din partea luptătorilor palestinieni din Fâșia Gaza.

Potrivit ISW, luptătorii Hamas urmau să folosească „rachete termobarice” în nordul zonei împotriva trupelor israeliene. Elicopterele militare israeliene de acolo au fost, de asemenea, vizate de rachete sol-aer trase de la dispozitive mobile, dar nu au fost doborâte, potrivit ISW. Cu toate acestea, o navă de război israeliană a trebuit să ofere sprijin cu foc trupelor israeliene de acolo.

Șeful IDF: „Trebuie să fim pregătiți pentru o ofensivă împotriva Libanului”

Armata israeliană este din ce în ce mai pregătită să-și extindă decisiv lupta împotriva miliției șiite Hezbollah din Liban.

„Astăzi am aprobat diverse planuri de viitor și trebuie să fim pregătiți pentru o ofensivă dacă este necesar”, a declarat miercuri șeful statului major Herzi Halevi, în timpul unei vizite la sediul militar din orașul Safed, din nordul Israelului. Forțele de Apărare Israel „și în cadrul lor Comandamentul de Nord sunt la un nivel foarte ridicat de pregătire”, a adăugat el.

Armata israeliană a fost angajată în lupte constante cu unitățile Hezbollah din sudul Libanului, de când Hamas a invadat zona de frontieră din sudul Israelului pe 7 octombrie.

Aceste bătălii de la începutul lunii octombrie reprezintă cel mai grav conflict militar de la cel de-al doilea război din Liban din 2006.

Dar observatorii spun că ambele părți evită până acum escaladarea ulterioară.

Hezbollah a tras miercuri cu rachete în orașul de graniță israelian Kiryat Shmona, iar poliția israeliană a declarat că mai multe clădiri au fost avariate. Nimeni nu a fost rănit.

La începutul războiului din Gaza, autoritățile au mutat zeci de mii de locuitori ai regiunii de nord în interiorul țării din motive de securitate.

Trei persoane, inclusiv un luptător Hezbollah, au fost ucise miercuri în atacurile israeliene asupra pozițiilor Hezbollah din sudul Libanului, a informat agenția de presă libaneză NNA.

Hezbollah, care este susținut de Iran, controlează guvernul din Liban și are un arsenal de rachete care reprezintă o amenințare pentru Israel.

Statul evreu, pe de altă parte, este capabil militar să provoace pagube majore Libanului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău