În sistemul penitenciar din Republica Moldova, circa 65% dintre deținuți se confruntă cu probleme de sănătate mintală și tulburări de comportament
-
16 Decembrie 14:37
În sistemul penitenciar din Republica Moldova, 65% dintre deținuți se confruntă cu probleme de sănătate mintală și tulburări de comportament. Pentru a veni în ajutorul acestora, autoritățile au implementat programe de asistență psihiatrică și consiliere, cu scopul de a îi ajuta să depășească dificultățile și să se reintegreze în societate după eliberare, au comunicat reprezentantele Administrației Naționale a Penitenciarelor, într-un interviu pentru Radio Chișinău.
În prezent, în sistemul penitenciar din Republica Moldova sunt 5.840 de deținuți, față de aproape 10 mii în 2011, însă aproximativ 3.800 dintre aceștia necesită asistență specializată. Pentru a le răspunde nevoilor, autoritățile au lansat o campanie de donații, a spus directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Liuba Jignea-Suveica.
„Totuși, din numărul actual, aproximativ 3800 de cazuri implică persoane care se confruntă cu probleme de sănătate mintală sau dizabilități mintale, conform înregistrărilor anuale. Înțelegem că aceste persoane au nevoi specifice și cei cu probleme de sănătate mintală necesită atenție specială. Nu poți dona orice, ci doar ceea ce este cu adevărat necesar. Astfel, am creat o listă de necesități care include jocuri de masă pentru dezvoltarea diferitelor abilități, cum ar fi puzzle-urile, care contribuie la creșterea nivelului de inteligență. În plus, avem numeroase programe de terapie prin pictură și lucrul cu hârtia. Este esențial să demonstrăm că suntem aici pentru a-i ajuta, astfel încât perioada de detenție să fie cât mai prielnică pentru ei, păstrându-le atât abilitățile mintale, cât și fizice”, a spus Liuba Jignea-Suveica.
Activitățile educative și culturale sunt importante pentru reintegrare socială a deținuților, subliniază șeful interimar al Secției Reintegrare Socială de la Penitenciarul nr. 9 - Pruncul, Olesea Gherman.
„Desfășurăm diverse activități cultural-artistice, informative și ateliere de creație, care includ marcarea unor evenimente importante, cum ar fi Ziua Democrației, Ziua Educației, Ziua Nonviolenței și multe altele. Tot ce a fost donat ne ajută să pregătim decorurile pentru sărbătorile de iarnă. Activitățile de resocializare sunt esențiale pentru condamnați, deoarece contribuie semnificativ la procesul de resocializare și reducerea riscului de recidivă. Prin aceste activități, condamnații se simt implicați și valorificați, pot lucra în echipă și își dezvoltă abilitățile”, a menționat Olesea Gherman.
Prin Campania „Inimi deschise”, lansată pe 10 decembrie, Ministerul Justiției susține un Program de resocializare pentru persoanele private de libertate, cu accent pe cei cu probleme de sănătate mintală.