În seara Învierii creștinii trebuie să meargă la biserică pregătiți sufletește, amintesc preoții

  • 07 Aprilie 2018 18:30
În seara Învierii creștinii trebuie să meargă la biserică pregătiți sufletește, amintesc preoții

Creștinii ortodocși sărbătoresc în această duminică Paștile. Contactat de IPN, preotul Eugen Onicov de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din Chișinău, a spus că potrivit tradițiilor, în seara zilei de sâmbătă creștinii sunt îndemnați să meargă la biserică pregătiți trupește și sufletește. Slujba Învierii începe în jur de ora 23.30.

Preotul afirmă că darurile cu care creștinii sunt îndemnați să meargă la biserică trebuie să fie ouăle roșii, pasca și cozonacul, pentru a le sfinți după sluba Învierii. Eugen Onicov mai spune că după ce asistă la liturghie și după ce sfințesc darurile aduse, creștinii merg pe la casele lor unde sărbătoresc Paștile împreună cu cei dragi, ciocnesc ouă roșii și își zic Hristos a Inviat.

Sluba din seara Învierii, mai afirmă preotul, este specială. Cântările sunt de sărbătoare, de bucurie, prin care se vestește Învierea lui Iisus Hristos, în special prin Troparul Învierii, cântarea centrală a sărbătorii.

Aceste slujbe pascale se oficiază toată săptămâna de după Paști care este denumită Săptămâna luminată.

ÎPS Mitropolit Vladimir în Pastorala dedicată sărbătorii Învierea Domnului îndeamnă oamenii să meargă la biserică să îl primească pe Hristos cel Înviat, să ia lumină din Lumina Lui, adevăr, înțelepciune și iubire din Adevărul, Înțelepciunea și Iubirea împărtășită de El lumii. ÎPS Mitropolit Vladimir susține că Învierea lui Iisus ne dăruiește certitudinea că viața noastră va continua.

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, Arhiepiscopul Chișinăului și Exarhul Plaiurilor, în cuvântarea sa pastorală dedicată creștinilor la Sărbătoarea Învierii Domnului, spune că Paștile este o zi de Mare Praznic, suntem cu toții stăpâniți de o bucurie, am aflat că Hristos a înviat din morți. ÎPS Petru mai spune că această bucurie a Învierii vine după un lung drum, o lungă călătorie pe calea postului, a rugăciunii, a nevoilor personale și a dragostei necondiționate față de aproapele nostru.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău