În scările blocurilor locative din Chișinău se colectează maculatură în vederea reciclării

  • 25 Septembrie 2021 12:33
În scările blocurilor locative din Chișinău se colectează maculatură în vederea reciclării

De două luni, o întreprindere implementează proiectul „City Sevice” de colectare a maculaturii în cutii de dimensiuni mari, instalate în scările unor blocuri locative din Chișinău. Prin reciclare, maculatura recepționată este folosită la producerea hârtiei igienice, șervețelelor. Până în prezent au fost instalate circa 200 asemenea cutii.

„Scopul proiectului City Service este de a rezolva problema gunoiului din scările blocurilor, din preajma intrărilor și din curțile blocurilor, care se constituie din multitudinea de materiale promoționale pe suport de hârtie, care sunt distribuite locatarilor”, a declarat pentru IPN Roman Todorița, directorul financiar al întreprinderii. Prin acest proiect, firma contribuie la dezvoltarea culturii selectării pe categorii a deșeurilor, înainte de a fi depuse în tomberoane.

Autorii proiectului au impus anumite reguli: sunt acceptate reviste, ziare, cărți, caiete, hârtie A4, cataloage, nu și carton. Firma asigură instalarea cutiilor, transportarea maculaturii din contul său la punctul final de colectare – în satul Cojușna. Roman Todorița a adăugat că beneficiile economice în urma folosirii cantităților de maculatură colectată sunt extrem de mici, dar el și colegii săi sunt mulțumiți că pot oferi un serviciu util și necesar orașului.

Nu există un mecanism elaborat privind plasarea cutiilor în sectoarele orașului – cei care află despre acest proiect și ne solicită instalarea de asemenea cutii, devin partenerii noștri, noi venim la ei.

Ion Nofit, președintele asociației locatarilor unui complex locativ din sectorul Centru, zona Malina Mică, unde au fost instalate cutii în cadrul proiectului „City Service”, a comunicat că, la o ședință a Consiliului de administrație al complexului locativ, a fost examinată chestiunea materialelor promoționale aruncate în scările blocurilor – unele chiar lângă cutiile poștale. A apărut ideea de a instala cutii în care locatarii să arunce materialele promoționale respective. „Un membru al Consiliului a vorbit despre proiectul City Service. Ne-a convenit că ei instalează cutiile din cont propriu. I-am apelat, am încheiat un acord cu ei și astfel ne-au scutit de cheltuieli pentru producerea propriilor cutii destinate recepționării hârtiilor care ar fi ajuns pe jos”, a precizat gestionarul.

Firma care colectează maculatură în blocurile din Chișinău are încheiate acorduri și cu mari întreprinderi din capitală, care le oferă volume mari de hârtii folosite, inclusiv prin digitalizarea arhivelor și renunțarea la arhivele pe suport de hârtie, care ocupau spații mari. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău