În scandalul „cocainei diplomatice” ar putea fi implicată Administrația Prezidențială a Rusiei (PRESA)

  • 27 Februarie 2018 17:37
În scandalul „cocainei diplomatice” ar putea fi implicată Administrația Prezidențială a Rusiei (PRESA)

Numărul de bord al avionului care a transportat drogurile sub forma unei încărcături diplomatice de la Ambasada Rusiei din Argentina către Rusia, coincide cu numărul de bord al aeronavei Il-96, care aparține detasamentului aerian „Rossia”, aflat în subordinea directă a Kremlinului și care deservește înalții oficiali ai statului, scrie RBC, care prezintă imagini din dosarul penal, publicat de jandarmeria argentiniană.

Pe fotografia avionului în care s-a încarcat „cocaina diplomatică”, prezentată de jandarmerie, apare numarul de bord 96023, scrie paginaderusia.ro 

Site-ul russianplanes.net, specializat în colectarea de date despre aeronavele din Rusia, a raportat că la 6 decembrie 2017 avionul Il-96 (numar de bord 96023) a fost într-adevăr pe aeroportul din Buenos Aires. La 7 decembrie aparatul era la Cabo Verde, de unde a zburat spre Moscova.

Potrivit ministrului Securității Naționale din Argentina, Patricia Bullrich, în decembrie 2017, încărcătura cu cocaină a fost trimisă „ca bagaj diplomatic cu un avion rusesc”. Publicația atrage atenția asupra faptului că rutele avionului în cauză coincid cu vizitele străine ale oficialilor de rang superior ai statului. În special, avionul cu numărul 96023 se afla la Munchen, în ziua în care ministrul de externe, Serghei Lavrov, a vizitat conferința de securitate din acest oraș. De asemenea, avionul 96023 a fost în orașele vizitate de șeful guvernului Dmitri Medvedev, în cadrul turneului său asiatic.

Cu toate acestea, Adminsitratia Președintelui rus susține că fotografia cu avionul a fost falsificată, potrivit Interfax. „Jurnaliștii au tras concluzii pe baza unor informații inexacte – în acest caz unele fotografii, care pot fi ușor falsificate datorită tehnologiilor moderne”, a declarat Elena Krîlova, reprezentantul oficial al Administrației Prezidențiale ruse. Ea a adăugat că în poze nu există „un număr exact pe bord”.

Cu toate acestea, numărul complet al bordului avionului apare și în videoclipul atasat, publicat de jandarmeria argentiniană. Potrivit publicației argentiniene Clarin, în cadrul dosarului „cocainei diplomatice” au fost reținute până în prezent cinci persoane: doi argentinieni și trei cetățeni ruși, angajați ai Ambasadei Rusiei în Argentina: Ali Abianov, Vladimir Kalmîkov și Iștimir Hudzamov. În plus, un al patrulea angajat al ambasadei ruse implicat în dosar – Andrei Kovalciuk – este în prezent dat în urmărire internațională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău