În Rusia se scumpește mâncarea

  • 26 Decembrie 2023 10:28
În Rusia se scumpește mâncarea

După ce ouăle au devenit un subiect al teleconferinței anuale a lui Vladimir Putin, populația din Rusia se pregătește să înfrunte o nouă majorare a prețurilor la produsele alimentare, relatează IPN cu referință la mass-media rusă regională, care scrie că marile lanțuri de retail au primit notificări de la producători și furnizori cu privire la creșterea prețurilor de livrare a unui sortiment extins de bunuri, chiar de la începutul anului viitor.

Magazinele au primit scrisori cu avertizarea că prețurile la produsele lactate, sucuri, apă gazată, orez, cafea, produse de cofetărie, prăjituri, cereale pentru micul dejun și alte bunuri vor crește de la începutul noului an. Se presupune că majorările de prețuri vor varia între 5 și 22 la sută, relatează mass-media regională rusă.

În aceste condiții, creșterea prețurilor la orez, de exemplu, a fost explicată prin influența factorilor externi: din cauza recoltei proaste din acest an, India și Thailanda au oprit exporturile de orez, iar consumul Federației Ruse este asigurat doar în proporție de până la 50 la sută de producția proprie, scrie sursa citată. Prețurile vor fi afectate de cursul de schimb, care vor marca costul materiilor prime și al echipamentelor importate. Prețurile mai mari ale mărfurilor la tejghea vor fi justificate prin creșterea prețurilor cu peste o treime la logistică și transport. Astfel, se ia în calcul costul combustibilului, al pieselor de schimb pentru mașinile străine, costul renovării parcului de vehicule și al chiriei depozitelor. Prețul de cost a producției este, de asemenea, afectat de o creștere cu 11% a prețurilor la ambalaje.

Totodată, publicul este consolat că „situația este sub controlul special” al autorităților de resort din Rusia.

Recent, Rusia a impus noi restricții la importul produselor agroalimentare moldovenești pe piața acestei țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău