În Rusia se înregistrează 236 de cazuri de prizonieri politici (Studiu)

  • 30 Aprilie 2019 09:05
În Rusia se înregistrează 236 de cazuri de prizonieri politici (Studiu)

În Rusia se înregistrează 236 de cazuri de prizonieri politici, cifră aflată într-o creștere evidentă comparativ cu anii precedenți, în contextul unei ofensive a președintelui Vladimir Putin împotriva opozanților săi, potrivit unui studiu publicat luni de militanți pentru drepturile omului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Studiul realizat de Perseus Strategies, un birou de avocați din Washington, evidențiază faptul că, în realitate, această cifră este probabil 'mult mai ridicată'. 

În februarie 2015 existau 46 de prizonieri politici în Rusia, potrivit unei liste realizate de Memorial, o mișcare a societății civile ruse care a sprijinit studiul Perseus Strategies.

Conform cercetării realizate de Perseus Strategies, Rusia a reușit să întemnițeze opozanți cu ajutorul unor acuzații 'în mod notoriu evazive', cum ar fi cele referitoare la huliganism sau insultarea sentimentelor religioase. 

Fostul ministru canadian de justiție Irwin Cotler, în prezent directorul Centrului Raoul Wallenberg pentru drepturile omului, a afirmat că în Rusia are loc o 'incriminare a vieții cotidiene'. 

'Toți cei care sunt considerați ca fiind opozanți ai regimului sunt pasibili de acuzații înscenate', a susținut Cotler, care a participat la realizarea studiului. 

Cercetarea mai indică faptul că, pe lângă opozanții politici, autoritățile ruse au în colimator și lideri ai minorităților etnice sau religioase, militanți pentru drepturile persoanelor LGBT, jurnaliști și mai nou militanți ucraineni, după anexarea Crimeii în 2014. 

Cotler a apreciat că acest tip de represiune din partea Rusiei, dar și din partea altor state din ce în ce mai autoritare, este cauzată de 'impunitatea' de care aceste state consideră că beneficiază pe scena internațională.

Conform studiului, cel mai vechi prizonier politic din Rusia este în acest moment Alexei Pichugin, un angajat al fostului gigant petrolier Iukos, arestat în 2003.

Pichugin ispășește o pedeapsă cu închisoare pe viață, pentru mai multe acuzații, printre care și ucidere. Apărătorii săi susțin însă că este vorba de acuzații false, destinate să-l afecteze pe șeful Iukos din acea vreme, Mihail Hodorkovski, devenit opozantul cel mai cunoscut al președintelui Vladimir Putin din exil.

Conform mamei lui Pichugin, Alla Nikolaevna Pichugina, fiul său suferă de mai multe probleme de sănătate. 'Trăiește într-o celulă minusculă de 16 ani, fără să vadă soarele', a declarat telefonic, pentru AFP, mama prizonierului.

'Îl țin închis pentru că vor ca el să depună mărturie falsă împotriva lui Hodorkovski, ceea ce Alexei refuză', a precizat Alla Nikolaevna Pichugina.

Când vine vorba de bilanțului în materie de respectare a drepturilor omului, Moscova se apără invocând faptul că are concepții diferite de cele ale Occidentului.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău