În România se cultivă „aurul roșu”: Costă 14.000 de euro un kilogram
-
30 Octombrie 2016 15:44
Gurmanzii care vor descoperi în meniurilor unor restaurante bucate preparate cu șofran, trebuie să fie atenți la preț atunci când vor da comandă, căci această plantă este mai scumpă ca aurul. Un spaniol a investit zeci de mii de euro pentru procurarea pământurilor în România, pentru a pune pe picioare o afacere profitabilă.
Prin plantarea acestor flori folosite pentru condimentarea unor bucate tradiționale ca paella sau risotto, va ridica România pe piața Europeană prin exportul luxosului șofran.
Originar din Orientul Mijlociu, șofranul crește acum și pe dealurile din Gorj. La fel de exotic precum condimentul, spaniolul Guzman Aparitio a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin. Nu a început să le cultive pe toate, pentru că l-ar fi costat 45.000 de euro. Bani pe care i-ar recupera totuși rapid, informează digi24.ro.
„În piața de desfacere, aici în Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul și în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram”, spune Guzman Aparitio, investitor spaniol.
Bucătarii confirmă. Șofranul este lux și delicatesă. Spaniolii îl folosesc la paella, căreia îi dă culoarea galben-roșiatică specifică. Italienii îl adaugă în celebrele lor risotto-uri, iar indienii îl pun și la dulciuri.