În România începe vaccinarea contra COVID-19 cu doza a treia

  • 23 Septembrie 2021 10:47
În România începe vaccinarea contra COVID-19 cu doza a treia

Începând cu data de 28 septembrie, cetățenii români, care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua de vaccin contra COVID-19, se vor putea imuniza cu doza a treia. Autoritățile din România anunță că doza de rapel se va efectua cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi a treia doză cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna), transmite IPN.

„Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, în acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice”, scrie vaccinare-covid.gov.ro.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare. Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare, unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

Autoritățile române din sănătate precizează că doza a treia este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare. La fel, și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin șase luni de la administrarea dozei a doua de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

În România se pot imuniza și cetățenii moldoveni care au și cetățenie română. Autoritățile de la Chișinău au atenționat însă că eliberează certificate de vaccinare doar persoanelor care au trecut schema completă de imunizare în țară, întrucât nu dispun de informații despre cetățenii imunizați peste hotare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
21
Fri
24
Sat
25
Sun
23
Mon
19
Arhivă Radio Chișinău