În R.Moldova va fi creat un Birou al Agenției Universitare a Francofoniei

  • 28 Septembrie 2021 17:23
În R.Moldova va fi creat un Birou al Agenției Universitare a Francofoniei

Rectorul Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) Slim Khalbous se află într-o vizita de lucru în R. Moldova. El a avut pe 27 septembrie o reuniune cu rectorii și cercetătorii celor opt universități-membre ale rețelei AUF din Republica Moldova.

Slim Khalbous a prezentat raportul de activitate pe anii 2018-2021 și strategia AUF de dezvoltare și fortificare a cercetării științifice prin filiera francofoniei pentru următorii patru ani, 2022-2025. În cadrul raportului de activitate s-a menționat buna colaborare a Antenei Chișinău AUF cu universitățile francofone din Moldova și cu institutele de cercetare francofone. Bunăoară, prin rețeaua unică a 45 de universități francofone din domeniul medicinei, fondată sub egida AUF, Universitatea de Stat de Medicină s-a integrat în proiecte de cercetare în comun, sporindu-ți capacitățile de cooperare și colaborare.

Strategia pentru următoarea perioadă prevede un șir de inițiative merituoase, între care se numără internaționalizarea și modernizarea centrelor universitare; sprijinul pentru proiectele de cercetare; dezvoltarea programelor de incluziune profesională și de antreprenoriat pentru studenți ș.a. Extinderea proiectelor francofone în țara noastră este în beneficiul comunității universitare și al comunității științifice francofone. Procesul va demara prin crearea în scurt timp a Biroului din Moldova a AUF, care va acorda suport logistic și moral filierelor francofone din universități, va susține programele de mobilitate universitară pentru studenți și profesori, va fortifica segmentul activității științifice din instituțiile de cercetare și universitățile francofone din Republica Moldova. În același timp, crearea unui Centru de inserție profesională la filiera francofonă a Universității Tehnice din Moldova va servi de exemplu pentru deschiderea a astfel de centre și în celelalte universități, centre care ar spori șansa de încadrare pe piața muncii a absolvenților.

Evenimentul a marcat totodată aniversarea a 60-a de la crearea primei rețele universitare a francofoniei, care întrunește peste 1000 de universități din 120 de țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
18
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău