În R.Moldova va apărea un nou mecanism de garantare a creditelor accesate de întreprinderi

  • 04 August 2021 17:13
În R.Moldova va apărea un nou mecanism de garantare a creditelor accesate de întreprinderi

Pe piața financiară a Republicii Moldova urmează să fie lansat un nou instrument financiar, “garanții de portofoliu”, destinat întreprinderilor mici și mijlocii. Conceptul acestei inițiative a fost prezentat public de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, transmite Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, implementarea noului mecanism va stimula majorarea plafonului de garanții cu minim 1 miliard lei, care va fi asimilat de către instituțiile financiar-bancare într-o perioadă de maxim doi ani. Astfel, creditele solicitate de ÎMM-uri de la băncile comerciale vor conține garanția inclusă în produsul de credit, scutind antreprenorii de la depunerea cererilor de garantare și de la plata comisioanelor.

Potrivit autorităților, inițiativa vine ca urmare a creșterii numărului de solicitări privind garanțiile individuale oferite de Fondul de Garantare a Creditelor ODIMM.

În anul 2021, volumul cererilor din partea agenților economici privind acordarea garanțiilor de stat este de zece ori mai mare față de perioada similară a anului precedent. Pe parcursul acestui an, ODIMM a emis 282 garanții financiare noi în valoare de 231,9 milioane lei, care au permis debursarea creditelor în sumă de 592 milioane lei, iar valoarea proiectelor investiționale aferente acestor tranzacții fiind de 678 milioane lei.

În prezent, FGC este singurul fond de garantare a creditelor din Republica Moldova care are misiunea de a asigura accesul la finanțare pentru întreprinderile autohtone prin emiterea garanțiilor financiare. De-a lungul timpul, prin intermediul FGC, au fost emise 779 garanții în sumă de 451 milioane lei, care au facilitat debursarea creditelor în valoare de 1,24 miliarde lei, și au generat investiții în economie în valoare totală de peste 1,58 miliarde lei.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău