În R.Moldova au fost lansate două modele noi de cluster. Industria creativă și textilă vor dezvolta proiecte comune

  • 12 Septembrie 2018 12:39
În R.Moldova au fost lansate două modele noi de cluster. Industria creativă și textilă vor dezvolta proiecte comune

La Soroca și Cahul vor activa două modele noi de cluster, care vor impulsiona dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM) în regiuni. Mai exact, acestea vor oferi posibilitatea asocierii companiilor din industria creativă și textilă, ceea ce va favoriza dezvoltarea proiectelor comune.

Petru Gurgurov, directorul general interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) spune că crearea clusterelor din industriile-cheie cu potențial mare de creștere – industria textilă și industria creativă din Soroca și Cahul va da un nou impuls pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în regiuni.

Lansarea celor două clustere a fost realizată de către ODIMM, prin intermediul Instrumentului de Asistență Tehnică și Schimb de Informații al Uniunii Europene (TAIEX).

Asocierea întreprinderilor producătoare, a furnizorilor și a instituțiilor de stat și private, ce activează într-un anumit sector (crearea de rețele de tip cluster), sporesc performanța tehnologică și productivitatea, contribuind la competitivitatea companiilor, extinderea pieței și creșterea vizibilității.

Studiile arată că 70% dintre clusterele din întreaga lume au o poziție competitivă puternică sau foarte puternică pe piață, iar 60% dintre acestea se caracterizează printr-un nivel ridicat de inovare.

Clusterele sunt concentrări geografice de instituții și companii interconectate, dintr-un anumit domeniu.

sursa: moldpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău