În R.Moldova au fost înregistrate primele cazuri de gripă. Medicii recomandă să nu se recurgă la autotratament

  • 11 Decembrie 2019 12:22
În R.Moldova au fost înregistrate primele cazuri de gripă. Medicii recomandă să nu se recurgă la autotratament

Specialiștii Agenției Națională pentru Sănătate Publică /ANSP/ au înregistrat primele patru cazuri de gripă, comunică MOLDPRES.

Conform datelor ANSP, primul caz confirmat în laborator a fost înregistrat în capitală la o femeie de 60 de ani din sectorul Râșcani. Alte patru cazuri au fost înregistrate pe teritoriul țării.

Specialiștii susțin că nu există motive de îngrijorare, deoarece numărul infecțiilor respiratorii înregistrate este mai mic cu 13,9% decât în perioada similară a anului trecut. Ei anunță că cea mai eficientă metodă de protecție împotriva virusului gripal este vaccinarea.

În anul curent, în țară au fost aduse 200 mii doze de vaccine antigripal. Acestea au fost deja repartizate în toate instituțiile medicale din țară, inclusiv în cele din capitală. Pacienții care doresc să se vaccineze se pot adresa medicului de familie. Sezonul gripal durează din luna octombrie și până în luna mai. 

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetățenilor să nu recurgă la autotratament și să se adreseze la medic la apariția primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, este necesar de a evita contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat și obezitate.

Datele statistice oferite de Ministerul Sănătății arată că, în perioada 1 octombrie 2018 - 31 martie 2019, au fost înregistrate 2151 cazuri de gripă.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău