În Republica Moldova s-au format două mentalități diferite

  • 17 Iulie 2013 10:50
În Republica Moldova s-au format două mentalități diferite

Altercațiile de duminică din centrul Chișinăului între manifestanții prounioniști și reprezentanții Partidului Patrioții Moldovei reprezintă rezultatul creării a două mentalități diferite în Republica Moldova dar și a lipsei de educație în ceea ce privește drepturile și libertățile de exprimare a fiecărui individ, consideră experții de la Chișinău.Incidente…

Altercațiile de duminică din centrul Chișinăului între manifestanții prounioniști și reprezentanții Partidului Patrioții Moldovei reprezintă rezultatul creării a două mentalități diferite în Republica Moldova dar și a lipsei de educație în ceea ce privește drepturile și libertățile de exprimare a fiecărui individ, consideră experții de la Chișinău.

Incidente similare au mai avut loc în Republica Moldova, potrivit analistului Arcadie Barbăroșie, care a amintit despre manifestațiile unor organizații religioase împotriva minorităților sexuale și religioase. Societatea moldovenească a trecut la o etapă în care poate să se manifeste liber, dar nu are educația de a respecta opiniile altora. În aceste condiții, autoritățile ar trebui să promoveze respectul reciproc, dar și să fie pregătite pentru toate situațiile, precum cea de ieri, a declarat Arcadie Barbăroșie.

Cauzele unor astfel de incidente se găsesc în formarea a două memorii colective total diferite în Republica Moldova – una românească și alta de sorginte sovietică, a declarat istoricul Octavian Țâcu. Potrivit acestuia, accidente similare ar putea avea loc și în viitor, atât timp cât și unele forțe politice le alimentează.

Amintim că ieri o manifestație consacrată Unirii Basarabiei cu România  a fost blocată, pentru scurt timp, de un grup de membri ai unei formațiuni politice antiromânești, Partidul Patrioții Moldovei. Aceștia au încercat să oprească un Marșal Unirii, organizat pe străzile capitalei Republicii Moldova de Platforma Civică Acțiunea 2012 și Consiliul Unirii, ceea ce a dus la altercații între membri ai celor două grupuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău