în Republica Moldova numărul persoanelor depistate cu cancer este în creștere

  • 04 Februarie 2014 23:17
în Republica Moldova numărul persoanelor depistate cu cancer este în creștere

în Republica Moldova numărul persoanelor depistate cu cancer este în creștere cu fiecare an.

Potrivit specialiștilor, chiar dacă media moldovenilor, care suferă de cancer este mai mică decât cea din Uniunea Europeană, cazurile mortale sunt mult mai frecvente în țara noastră. Astăzi, când este marcată ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, la spitalul oncologic au fost efectuate testări gratuite.
 
Solul otrăvit cu chimicale, calitatea apei, alimentația incorectă, stresul provocat de grijile cotidiene, sunt printre principalele cauze potențiale ale creșterii incidenței cancerului în Republica Moldova, este de părere Vasile Jovmir,  cercetător la Institutul Oncologic din Chișinău.
 
Potrivit specialiștilor, populația din zonele rurale este mai afectată de această boală decât cea din orașe. Totodată 70 la sută dintre bolnavii depistați au vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani. Pentru depistarea maladiei în fază incipientă și salvarea a cât mai multor vieți, specialiștii recomandă controlul profilactic, odată la patru-șase luni, și în special persoanelor trecute de 50 de ani.
 
Potrivit datelor Ministerului Sănătății în structura morbidității, în Republica Moldova, pe primul loc se situează cancerul colorectal, pe locul doi-cancerul glandei mamare, iar pe trei – cel pulmonar. Anul acesta pentru asigurarea bolnavilor de cancer cu medicamente au fost alocați peste 80 de milioane de lei.
 
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul figurează printre principalele cauze de deces al omului. Potrivit statisticilor, în 2012 maladia a cauzat moartea a peste 8 milioane de persoane la nivel mondial. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău