În Republica Moldova nu există bazine sigure pentru scăldat în sezonul estival

  • 03 Iulie 2023 12:57
În Republica Moldova nu există bazine sigure pentru scăldat în sezonul estival

În Republica Moldova nu există bazine sigure pentru scăldat în sezonul estival, afirmă experți în sănătate publică. În municipiul Chișinău sunt șase zone de agrement: Râșcani, Valea Morilor, Valea Trandafirilor, Vatra și Vadul lui Vodă. În majoritatea acestor zone nu au fost făcute amenajări de peste 20 de ani, albia lacurilor nefiind curățată niciodată, transmite Radio Chișinău.

Plajele lacurilor au fost afânate cu nisip, dar acolo pot fi găsite cu ușurință ouă de helminți. La fel, sunt periculoase și bazinele acvatice care, de cele mai mai multe ori, sunt alimentate cu apă de ploaie. Pot fi identificate zeci de boli care pot afecta cetățenii doar la o singură utilizare a apei, a declarat pentru radio Chișinău expertul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Tudor Puiu.

„În cazul în care populația se odihnește pe aceste plaje este necesar să respecte igiena personală, să se odihnească pe cuverturi, cu respectarea igienei personale, mai des să își spele mâinile la acele robinete care sunt în componența dușurilor instalate pe plajă, și să se abțină categoric neijlocit de la scăldat. Dacă se scaldă, populația riscă să fie contaminată de un șir de boli precum dizenteria, salmoneloza, meningita feroasa, helmintiază, dermatite alergice și multe alte maladii care pot fi în aceste lacuri, care mai mult de 25 – 30 de ani nu au fost curățate”, susține Puiu.

Persoanele care se scaldă trebuie să  țină cont de regulile de securitate, în special să evite consumul de băuturi alcoolice și să nu stea la soare la temperaturi ridicate,  a spus ofițerul de presă a IGSP, Liliana Pușcaș.

„Cetățenii sunt rugați să se abțină de la scăldatul în locuri necunoscute și neamenajate cu stații de salvare, precum și plonjarea în apa curgătoare. De asemenea, potrivit salvatorilor, atenție deosebită trebuie să fie acordată și minorilor, îndeosebi în perioada vacanței de vară și a caniculei. Maturii sunt îndemnați să ghideze copii în apă în locuri special amenajate și să îi monitorizeze, precum și să nu le permită să se afle de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice”, menționează Pușcaș.

Pe parcursul lunilor de vară, salvatorii vor face echipă cu poliția, carabinerii și polițiștii de frontieră în raziile de prevenire a înecurilor în cele peste 2. 600 de lacuri și iazuri din Republica Moldova. Oamenii legii spun că, în primă fază, se vor limita doar la avertizări verbale, însă nu exclud că cei care vor fi prinși la scăldat băuți sau în locuri interzise, ar putea fi amendați cu până 1 750 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău