În Republica Moldova este marcată Ziua Națională a Portului Popular

  • 25 Iunie 2023 11:30
În Republica Moldova este marcată Ziua Națională a Portului Popular

În Republica Moldova este marcată astăzi Ziua Națională a Portului Popular. Cu acest prilej sunt organizate un șir de evenimente, transmite MOLDPRES.

Acțiunile sunt desfășurate de Ministerul Culturii, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Sărbătoarea are loc la sediul Muzeului Național de Etnografie, precum și la Rezervația sus-numită, fiind susținută de partenerii de dezvoltare ANTRIM și USAID.

Obiectivul Zilei Portului Popular este valorificarea costumului autentic românesc, cunoașterea pieselor componente ale costumului și a simbolurilor acestuia, promovarea tehnicilor de confecționare a costumului popular pe plan național și internațional. În acest an evenimentul se organizează în contextul înscrierii dosarului Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în Republica Moldova și România în Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO.

În cadrul sărbătorii vor fi expuse cămăși cu altiță și costume tradiționale din colecții publice și private din Moldova, vor evolua colective artistice, se va desfășura un târg al meșterilor populari, publicul va putea participa la ateliere de creație.

Anual, în ultima duminică a lunii iunie, în R. Moldova este sărbătorită Ziua Portului Popular. În acest an, evenimentul se află la cea de-a VIII-a ediție. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău