În Republica Moldova criza s-a sfârșit sau e un nou început? (Adevărul)

  • 20 Ianuarie 2016 10:40
În Republica Moldova criza s-a sfârșit sau e un nou început? (Adevărul)

Revista presei din 20 ianuarie 2016

Vizita de duminică și luni la București a Adjunctului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, a marcat un semnal important pentru Republica Moldova, susține analistul Iulian Chifu într-un editorial pe portalul deschide.md. Victoria Nuland a anunțat colaborarea româno-americană și susținerea unui proiect comun pentru Republica Moldova, ce vizează în principal instalarea unui guvern pro-european care să treacă rapid la reforme la Chișinău. Concluzia este una singură, susține autorul: SUA îmbrățișează poziția României și abordarea celor două state este comună în privința Republicii Moldova. Potrivit declarațiilor doamnei Nuland, România și SUA „lucrează împreună la susținerea negocierilor pentru un nou guvern”, a unui guvern pro-european care „trebuie să reînceapă implementarea reformelor în stil european: reforme în sistemul bancar, în sistemul judiciar, în sistemul financiar”. Noul guvern al Republicii Moldova trebuie să revină în negocieri cu FMI. România și SUA vor interveni cu un “ajutorul umanitar imediat”, dar și cu “susținere politică și economică pe termen lung, despre cooperare în domeniul energiei”. Totodată, Iulian Chifu atenționează că noul guvern va fi primit cu reticență și monitorizat chiar din primele luni pentru a se urmări reformele făcute.

Adevărul se întreabă dacă în Republica Moldova criza s-a sfârșit sau e un nou început? Cheia problemei, potrivit publicației, este transformarea clasei politice, funcționarea instituțiilor statului de drept. Iar  asistența financiară din partea UE să vină în schimbul respectării unor criterii care descriu o justiție independentă de puterea politică și funcțională. ”Orice altă soluție nu va face decât să adâncească criza politică din Republica Moldova. În condițiile în care Republica Moldova va avea o justiție puternică și independentă, lideri politici atașați valorilor europene și nu propriilor interese de natură economică, iar România va avea o reformă administrativă prin care să devină atractivă, cele două țări vor avea un destin comun în Europa. Cetățenii din România și din Republica Moldova vor putea astfel decide ei înșiși, în cunoștință de cauză, cum anume vor dori să valorifice acest destin comun, în interiorul unui singur stat sau separat. Este și motivul pentru care doamna Nuland a vorbit despre Republica Moldova la București și nu la Washington sau la Moscova”, conchide Adevărul. 

Evenimentul Zilei îl citează pe ambasadorul american James Pettit care a declarat că SUA își doresc formarea cât mai rapidă a Guvernului în Republica Moldova și evitarea alegerilor anticipate. ”Dacă nu este guvernare, nu este stabilitate. Toți partenerii de dezvoltare optează pentru o stabilitate în Moldova”, a subliniat James Pettit.

În Ziarul Național, scriitorul Vasile Gârneț scrie despre mișcarea halucinantă din ultimele zile a politicienilor noștri. ”Într-o zi, uneori doar pentru câteva ore, îi găsești într-o tabără, apoi evadează în alta, cu scuze bâlbâite sau argumentări dintre cele mai stupefiante”, comentează autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău