În R. Moldova au fost înregistrate două focare de pestă porcină africană. Care sunt raioanele afectate

  • 15 August 2022 17:50
În R. Moldova au fost înregistrate două focare de pestă porcină africană. Care sunt raioanele afectate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor prezintă situația epizootică din Republica Moldova, și în regiune în perioada 6-12 august, 2022.

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 2 focare de de pestă porcină africană la:

  • mistreți, în arealul satului Bulboaca, raiomul Anenii Noi,
  • porci domestici în raionul Florești, satul Ciutulești, gospodărie nonprofesională. În gospodărie era întreținută o porcină.

Probele au fost testate pozitiv de Laboratorul Național de referință al Republicii Moldova pentru pesta porcină africană (IP CRDV).

Au fost convocate Comisiile pentru situații excepționale a raionului Florești și a raionului Anenii Noi, care vor implementa Planuri complexe de măsuri pentru combaterea și profilaxia pestei porcine africane, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărârii Guvernului nr. 1374 din 20.12.2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale și măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului, Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere  și eradicare a pestei porcine africane, și a Ordinului nr. 293 din 30 iulie 2020 al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor privind Planul de contigență și Manualul operational pentru controlul pestei porcine africane.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor susmenționate, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău