În Republica Moldova ar putea fi create trei laboratoare vii ce vor implementa soluții pentru sănătatea solului

  • 14 Martie 2023 14:20
În Republica Moldova ar putea fi create trei laboratoare vii ce vor implementa soluții pentru sănătatea solului

La Chișinău a avut loc Conferința dedicată Misiunii Uniunii Europene „Soluri sănătoase până în anul 2030”. Principalul obiectiv al Misiunii este de a înființa o rețea de circa 100 de laboratoare vii și faruri pentru a asigura tranziția către soluri sănătoase până în 2030. Republica Moldova ar putea beneficia de oportunități de finanțare pentru crearea a 3 laboratoare vii, ce vor face parte dintr-un consorțiu internațional de cercetare, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Acest lucru a fost discutat în cadrul conferinței de către cercetători și fermieri. Evenimentul a avut ca scop de a reliefa valoarea solurilor, importanța protecției acestora și modelele de gestionare a terenurilor în toate sectoarele.

Prezent la conferință, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat că utilizarea mai eficientă a resurselor naturale este o necesitate stringentă și că sectoarele economice depind de sănătatea solului este determinată de tehnologiile de prelucrare: „Agricultorii deja conștientizează că fiecare proiect de dezvoltare a afacerilor agricole trebuie să conțină în mod obligatoriu și componenta de mediu. De altfel, nici un proiect în agricultură nu are viitor. Fiecare agricultor este deja pregătit să implementeze astfel de prevederi. În acest sens, suntem într-o strânsă legătură cu Ministerul Mediului. Recent, am elaborat modificări în Codul funciar și am permis înființarea pădurilor pe terenurile agricole, lucru pe care îl consider benefic.”

Conferința a fost organizată de proiectul NATI00NS în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei. Evenimente similare au loc în 43 de țări din UE și țări asociate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău