În Republica Moldova a început admiterea la instituțiile de învățământ superior

  • 18 Iulie 2022 14:57
În Republica Moldova a început admiterea la instituțiile de învățământ superior

În Republica Moldova a început admiterea la instituțiile de învățământ superior. Astăzi au început înscrierile la Universitatea de Medicină, transmite Radio Chișinău.

În anul de studii 2022 – 2023, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” propune în concursul de admitere Licență 450 de locuri finanțate din bugetul de stat, inclusiv 25 de locuri pentru absolvenții din stânga Nistrului și Tighina. Universitatea propune și 492 de locuri în baza de contract. Taxele pentru studii variază de la 19 la 32 de mii de lei.

Anul acesta, Universitatea de Medicină va avea noi specialități, precum optometrie fiziokinetoterapie, nutriție umană, sănătate mintală publică. Potrivit secretarului comisiei de admitere USMF „Nicolae Testemițanu”, Vladislav Badan, în Moldova este un deficit de specialiști  la nivel de asistență medicală primară,  precum și deficit de specialiști în serviciul de asistență medicală urgentă prespitalicească:

„Există un deficit la nivel de asistență medicală primară, sunt solicitați medicii de familie din Rep. Moldova, precum și angajații serviciului asistență medicală prespitalicească; două domenii care sunt întotdeauna prima linie de contact cu pacientul și necesită să fie bine asigurate cu specialiști. Totodată trebuie să menționăm că avem un deficit de cadre și la nivel de asistență specializată. Sunt localități din Moldova, în special în centrele raionale, unde nu există necesarul de specialiști: oncologi, pneumologi, cardiologi. ”


Mulți dintre tinerii care vor să învețe la medicină sunt hotărâți să rămână acasă:

„A pleca peste hotare este cea mai simplă opțiune, însă a rămâne aici, unde la fel este un potențial, este mult mai curajos. Necesită mai mult efort, însă are un farmec aparte: voi fi acasă, lângă familia mea, voi putea să-mi aduc contribuția în sistemul medical din Republica Moldova”.

La concursul de admitere sunt numeroși care depun dosarele la specialități mai bine plătite, precum stomatologia:

„Stomatologia este un domeniu destul de mare și prestigios. Hai să fim serioși, la noi în țară mergi acolo unde se fac bani mai mulți, de asta merge și stomatologia”

Părinții anticipează cheltuieli:

„Vom lua decizia în funcție de rezultatele finale, dacă la contract, cu ce sumă, merită – nu merită, e posibil – nu e posibil, înafara de taxă trebuie să mai vedem și de locul de trai, suntem de la nordul Republicii Moldova”.

Rezultatele primei etape a concursului de admitere vor fi anunțate pe site-ul universității până pe 3 august, iar ultima etapă se va încheia pe 8 august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău