În Rep. Moldova, perioada de administrare a dozei booster de vaccin anti Covid-19 va fi redusă de la 6 la 4 luni

  • 11 Februarie 2022 12:54
În Rep. Moldova, perioada de administrare a dozei booster de vaccin anti Covid-19 va fi redusă de la 6 la 4 luni

În Republica Moldova, perioada de administrare a dozei booster de vaccin anti Covid-19 va fi redusă de la 6 la 4 luni. Decizia vine în urma mai multor studii și recomandări care demonstrează că după 20 de săptămâni de la a doua doză de vaccin eficiența acestuia scade și a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă organizată de Universitatea Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu, transmite Radio Chișinău.

Mai multe studii realizate în Marea Britanie, Statele Unite, dar și în Argentina,  scot în evidență faptul că eficiența dozelor de vaccin scade după 12-20 de săptămâni. Astfel, specialiștii au recomandat ca intervalul pentru a putea fi administrată a treia doză de vaccin să fie scurtat la 4 luni. Această recomandare vine în contextul răspândirii variantei Omicron și a creșterii numărului de infectări, mai ales în rândul copiilor. Laura Țurcan, medic-epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică. 

”În baza studiilor și a argumentărilor forte ale țărilor cu aplicarea dozei booster după patru luni , Rep. Moldova, de asemenea, va ajusta intervalul de administrare de la șase luni, la patru luni pentru următoarele tipuri de vaccin: Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Sputnik.”

În contextul creșterii numărului de infectări, mai ales în rândul copiilor, specialiștii fac apel și îndeamnă în continuare populația să se imunizeze și să vaccineze și copiii cu vârsta mai mare de 12 ani. Coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco.

”Vaccinarea vă va proteja de a face o boală severă, de a ajunge în reanimare și terapie intensivă. Aceasta rămâne o soluției sigură și cea mai eficientă metodă pentru a stopa pandemia de Covid-19. Toți îngrijitorii, părinții, trebuie să cunoască că doar prin vaccinarea persoanelor eligibile și copii cu vârsta mai mare de 12 ani, vom preveni îmbolnăvirea copiilor în proporție de 90 la sută”.

Potrivit autorităților, în Rep. Moldova rata de vaccinare cu schemă completă a ajuns la 30 la sută.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău