R. Moldova urmează să ratifice în toamnă Convenția OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă

  • 04 Aprilie 2023 13:20
R. Moldova urmează să ratifice în toamnă Convenția OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă

Republica Moldova urmează să ratifice în toamnă Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă. O foaie de parcurs în acest sens a fost elaborată de un grup de inițiativă constituit de către Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a, împreună cu alte structuri de stat, sindicate și organizații din societatea civilă, transmite Radio Chișinău.

Corina Ajder, Secretar de Sat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a spus că scopul este ca, în toamna anului 2023, Convenția să fie ratificată: „În primul rând, trebuie să aducem prevederile Convenției cât mai aproape de oameni. Va trebui să ne asigurăm că Inspecția Muncii are cunoștințele necesare pentru a putea răspunde mai eficient la problema violenței în lumea muncii”, a menționat Corina Ajder.

Convenția protejează toți lucrătorii, inclusiv voluntari, stagiari și ucenici, și stabilește în mod clar rolul guvernelor și al partenerilor sociali în prevenirea, abordarea și remedierea violenței și a hărțuirii,  au declarat membrele Platformei Femeilor Deputate în cadrul unui briefing. Coordonatoarea națională a OIM Iulia Dascălu.

„Convenția est e primul instrument internațional care stabilește standarde specific aplicate la nivel mondial privind combaterea hărțuirii și a violenței legate de muncă, și care specifică măsurile necesare din partea statelor și a altor relevanți.  Stabilește o abordare incluzivă, integrată, care ia în considerație dimensiunea de gen pentru prevenirea și eliminarea hărțuirii și violenței la locul de muncă”, a spus Iulia Dascălu.

Convenția, aplicată de astăzi prin lege, atestă faptul că toată lumea are dreptul la  muncă fără violență și hărțuire, a declarat deputata Angela Munteanu-Pojoga.

„Împreună (n.r. Platforma Femeilor Deputate) am creat un grup de inițiativă, și am elaborat o foaie de parcurs privind ratificarea de către Rep. Moldova a Convenției 190 OIM. Reprezentativitatea grupului de inițiativă este o dovadă tangibilă a importanței ratificării acestui document, dar și a valorii forței durabile a dialogului social pe care l-am modelat și vor fi esențiale în implementarea acestei inițiative la nivel național”, a declarat Angela Munteanu-Pojoga.

Managerul de programe pentru femei din cadrul Organizației Națiunilor Unite, Svetlana Andrieș, a reconfirmat disponibilitatea de implementare a convenției.

„UN Women va continua să susțină procesele de creare a mecanismelor instituționale de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale la locul de muncă în instituțiile publice, precum și în companiile private. Prin intermediul principiilor de  abilitare economice a femeilor, în parteneriat cu Organizația Internațională a Muncii, femeile și bărbații din Rep. Moldova merită locuri sigure de muncă”, a dECLARAT Svetlana Andrieș.

Convenția nr.190 și Recomandarea nr.206 sunt primele standarde juridice internaționale care recunosc în mod specific dreptul fiecăruia la о muncă liberă de violență și de hărțuire, inclusiv de gen. Documentele au fost adoptate  în 2019 în cadrul Conferinței Organizației Internaționale а Muncii, și au fost ratificate până în prezent de 23 de țări.

Recent, Parlamentul a aprobat, în cea de-a doua lectură, un alt document normativ important pentru protecția drepturilor angajatelor și angajaților, care prevede combaterea fenomenului hărțuirii la locul de muncă. Proiectul urmărește racordarea legislației naționale la standardele internaționale, în special la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău