În Rep. Moldova a crescut subit, cu circa 20 de mii, numărul alegătorilor, în condițiile în care în ultimii ani se atestă scăderea numărului de cetățeni

  • 05 Septembrie 2019 14:26
În Rep. Moldova a crescut subit, cu circa 20 de mii, numărul alegătorilor, în condițiile în care în ultimii ani se atestă scăderea numărului de cetățeni

În Republica Moldova au crescut subit, cu circa 20 de mii, numărul alegătorilor, în condițiile în care în ultimii ani se atestă scăderea numărului de cetățeni, arată un nou raport al Asociației Promo-Lex, care monitorizează alegerile locale generale. Totodată, sunt deja înregistrate și cazuri de utilizare a resurselor administrative în favoarea unor partide politice.

Mai multe cazuri (8) de utilizare a resurselor administrative din partea Partidului Socialiștilor, câte unul din partea PD  și a unui candidat independent, au fost înregistrate în perioada 15 august – 3 sept 2019, monitorizată de experții Promolex. Și președintele Igor Dodon a profitat de funcția publică pe care o are, promovând activități cu tentă electorală în favoarea Partidului Socialiștilor, afirmă expertul Promolex Pavel Postică:

„Încă nu am atestat cazuri în care să putem să zicem că este utilizată funcția publică în scop electoral, cu excepția celor patru cazuri, în care, din punctul nostru de vedere, președintele Republicii Moldova, în calitatea sa de președinte și profitând de imaginea instituției prezidențiale a participat la acele ședințe cu potențiali candidați și a făcut fapte care teoretic pot fi interpretate drept fapte de agitație electorală, atât doar că nu a făcut tradiționalul  îndemn la vot”, a spus Pavel Postică.

Specialiștii Promolex atenționează asupra creșterii alarmante a numărului alegătorilor - cu circa 20 de mii, circa 14 mii dintre aceste persoane fiind fără viză de reședință și domiciliu. Aceasta în situația când în localități, conform datelor oficiale, sunt tot mai puțini locuitori, a mai subliniat expertul Promo-Lex.

“Partea neplăcută este că atestăm din nou creșteri în registrul de stat al alegătorilor și creșterea comparativ cu luna decembrie a anului 2018 constituie în jur de 20 de mii de alegători, care sunt înscriși în registrul de stat. 18 ani în urmă se atesta un spor negativ al populației și este straniu de unde în registrul de stat al populației și implicit registrul alegătorilor avem creștere. Și în foarte multe localități numărul de consilieri locali a fost revizuit în scădere, ceea ce arată că numărul populației este în scădere”, a menționat Postică.

Reprezențanții Promolex salută inițiativă de modificare a Codului Electoral, realizată în august de către Parlament, dar își exprimă regretul că o parte din prevederi vor fi puse în aplicare după alegerile locale din octombrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău