În R. Moldova vor fi create trei centre regionale pentru dezvoltarea sectorului apicol

  • 13 Martie 2020 11:59
În R. Moldova vor fi create trei centre regionale pentru dezvoltarea sectorului apicol

Trei Centre de instruire și consultanță în apicultură vor fi create în anul curent în țara noastră de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), în parteneriat cu Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova, cu suportul Proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultură Performantă în Moldova, transmite MOLDPRES.

Scopul acestei inițiative este de a facilita accesul apicultorilor din regiunile Republicii Moldova la asistență calificată în domeniu, pentru a le dezvolta capacitățile de inițiere a unei afaceri apicole, precum și pentru gestionarea eficientă a unei prisăci.

Centrele de instruire și consultanță în apicultură își vor desfășura activitatea în regiunea Nord - satul Iabloana, raionul Glodeni; regiunea Centru - satul Bardar, raionul Ialoveni și regiunea Sud - municipiul Cahul.

În cadrul acestor centre, apicultorii din regiunile țării vor fi instruiți cu privire la cele mai bune practici tehnologice și manageriale în domeniul apicol, fiind stimulați și sprijiniți să dezvolte apicultura profesionistă pentru a crește productivitatea și calitatea mierii de albini și a produselor apicole derivate. De asemenea, apicultorii vor beneficia de consultanță referitor la înregistrarea și activitatea economică în apicultură.

Pe parcursul implementării proiectului, ANARM va organiza patru Conferințe regionale tematice și două ediții ale Forumului Național Apicol, stimulând promovarea bunelor practici apicole și schimbul de experiență între apicultori.

În Republica Moldova practică apicultura circa opt mii de persoane. Volumul total al producției de miere în țara noastră este de aproape 6500 tone anual, iar beneficiile economice directe din apicultură se estimează anual la aproximativ 500 milioane de lei.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău