În R. Moldova sunt aproximativ 5000 de persoane cu deficiențe de auz și doar 22 de interpreți de limbaj mimico-gestual

  • 31 Octombrie 2023 15:12
În R. Moldova sunt aproximativ 5000 de persoane cu deficiențe de auz și doar 22 de interpreți de limbaj mimico-gestual

În Rep. Moldova sunt aproximativ 5000 de persoane cu deficiențe de auz și doar 22 de interpreți de limbaj mimico-gestual autorizați de către Ministerul Justiției. Unui interpret care prestează servicii de interpretare îi revin 300 de persoane, în timp ce norma europeană recomandă un număr de 70-100, transmite Radio Chișinău.

Asociația Surzilor din Rep. Moldova are patru filiale teritoriale: la sud, nord, în zona centru și la Chișinău.

Programul unui interpret mimico-gestual la Chișinău este foarte încărcat, spune prim vice-președinta Asociației Surzilor, Natalia Babici. Cel mai solicitat serviciu de persoanele cu deficiență de auz, de exemplu, este cel de perfectare a actelor, deoarece tot mai multe persoane pleacă peste hotare.

„Ne străduim să facem față. 300 de persoane surde revin unui interpret. Cinci interpreți deservesc într-o zi de lucru 17 persoane. Asta ar însemna pe an 9020 de persoane care dispun de serviciile noastre. De asemenea, mulți tind să plece în Europa și au nevoie de acte. Interpreții noștri îi ajută și familii întregi ajung să plece”, a spus Babici.

Traducătoarea Ala Bargan spune că un interpret mimico-gestual trebuie să cunoască mai multe limbi, cel puțin româna și rusa, pentru a ajuta persoanele cu deficiență de auz.

„Chiar acum avem un caz. Colega noastră, Liliana, nu poate găsi un interpret pentru deservirea la consulat. Nici un interpret nu este liber. Fie are altă programare, fie e plecat în concediu”, a declarat Ala Bargan.

Serghei Iapără are 34 de ani, este din Chișinău, dar de opt ani este stabilit peste hotare cu soția și cei doi copii ai săi. A ajuns la Asociație pentru că are nevoie de prezența unui interpret la notar. S-a programat cu o lună înainte pentru a ajunge să beneficieze de serviciile unui interpret.

Răspunsurile sale au fost traduse de managera și interpreta în cadrul Asociației, Alla Bargan.

„Eu realizez faptul că dacă vin cu o zi, două înainte să perfectez actele la Asociație pentru a cere ajutorul unui interpret, el nu va fi disponibil. Pentru surzi, în Rep. Moldova, nu există viitor.

- S-a simțit descurajat?

- Da, exact”, susține Bargan.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale ne-a comunicat că serviciile de interpretare în limbajul mimico-gestual sunt reglementat încă din 2014 printr-o Hotărâre de Guvern, în contextul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități. Autoritatea competentă nu a putut, însă, să ne de-a un răspuns cu privire la măsurile întreprinse stimularea creșterii numărului de interpreți mimico-gestuali care prestează servicii persoanelor cu deficiențe de auz. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău