În R. Moldova se atestă o creștere semnificativă a cazurilor de infectare cu Covid-19. 183 de persoane se află în stare extrem de gravă, iar 21 de pacienți sunt supuși ventilării mecanice

  • 26 Ianuarie 2022 13:40
În R. Moldova se atestă o creștere semnificativă a cazurilor de infectare cu Covid-19. 183 de persoane se află în stare extrem de gravă, iar 21 de pacienți sunt supuși ventilării mecanice

În Republica Moldova, se atestă o creștere semnificativă a cazurilor de infectare cu Covid-19 în ultimele zile. Potrivit specialiștilor în sănătate publică, în prezent, ajung să fie internate în spitale, preponderent, persoanele nevaccinate care pot face forme mai grave de boală. Autoritățile mai spun că numărul persoanelor care doresc să se vaccineze a crescut în ultima perioadă, dar nu semnificativ, transmite Radio Chișinău.

Numărul de cazuri de infectare cu Covid-19 crește de la o zi la alta. Potrivit datelor Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), săptămâna trecută s-au înregistrat 20.428 de cazuri de Covid-19, dintre care aproape 2.400 în regiunea transnistreană. 

Și în această săptămână asistăm la o creștere exponențială a infectărilor. Marți au fost raportate 5.138 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, un record absolut de infectări într-o zi, de la începutul pandemiei în Rep. Moldova, în martie 2020.

Totodată, din totalul de persoane bolnave, 115 sunt femei însărcinate. În spitale, sunt internate 2.242 de persoane, dintre care 183 în stare extrem de gravă, iar 21 de pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Specialiștii în sănătate publică atrag atenția că persoanele nevaccinate sunt cele predispuse să facă forme mai grave de boală și să ajungă să fie spitalizate. Șefa departamentului epidemiologie din cadrul Universității de State de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu" Angela Paraschiv:

”Datele demonstrează că persoanele vaccinate, inclusiv la varianta Omicron, sunt protejate. Dacă manifestă o formă clinică, manifestă o formă mult mai ușoară. Din păcate, persoanele nevaccinate, în special cele vulnerabile, cu un risc de dezvoltare a formei grave, numărul lor este în creștere. Crește și numărul de persoane care necesită a fi spitalizate. Vedem că și copiii sunt vulnerabili. În Republica Moldova se vaccinează copiii începând cu vârsta de 12 ani, dar și aici rata de vaccinare este redusă.”

În același timp,  a crescut de trei ori și numărul de îmbolnăviri în rândul copiilor ajungând la 2.811, după cum a comunicat pentru Radio Chișinău Angela Paraschiv:

”În spitalele de copii avem internați copii până la un an, sunt copiii foarte mici și deja nici locuri nu mai sunt. De aceea a și fost necesară trecerea la studiu în regim online a elevilor, pentru că vedem, și la nivel mondial copiii sunt, în majoritatea cazurilor, sunt cei mai afectați și dezvoltă și forme mult mai grave”.

Potrivit datelor ANSP, acoperirea națională cu o doză de vaccin  constituie peste 30%, iar cu schemă completă – aproximativ 29%.

Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă se înregistrează în mun. Chișinău – 45% și în raionul Soroca – 33%, iar cea mai redusă acoperire vaccinală se atestă în UTA Găgăuzia – 18%, Sângerei și raionul Leova – 20%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
-2,26
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:2,57 m/s
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Fri
-2
Arhivă Radio Chișinău