În R. Moldova s-a dat startul concursului de admitere. Majoritatea universităților optează pentru înscrierea online pentru a fluidiza tratarea dosarelor înregistrate
-
24 Iulie 2023 15:10
În Republica Moldova astăzi s-a dat startul concursului de admitere la universități. Depunerea dosarului constă din prezentarea actelor de identitate și a certificatului de bacalaureat. Majoritatea universităților optează pentru înscrierea online pentru a fluidiza tratarea dosarelor înregistrate. Cei care nu reușesc în prima sesiune de admitere, mai au o șansă la sfârșitul lunii august când va fi organizată o sesiune repetată, informează reprezentanții instituțiilor de învățământ, transmite Radio Chișinău.
„După ce termin facultatea aș vrea să mă angajez undeva în domeniul psihologiei. Aș dori să fac masteratul în Psihologie Organizațională și apoi să activez ca psiholog la o companie din Republica Moldova”, a spus o tânără.
„Eu vin din nordul Moldovei, de la Drochia. Îmi doresc să fiu admisă la Facultatea Relații Internaționale, respectiv aș vrea să activez ca diplomat în alte țări, dar, evident, aș vrea să mă stabilesc aici, în Moldova. Peste hotare nu am depus actele pentru că am încredere în facultatea din cadrul USM pe care am ales-o. Am încredere că aici studiile vor fi de calitate”, afirmă o altă candidată la studii.
Universitatea de Stat din Moldova oferă studii de licență și masterat la 11 facultăți. Înscrierea se poate face online sau se poate depune copia chiar la sediul Universității de pe strada Alexei Mateevici, a spus rectorul USM, Igor Șarov.
„De altfel admiterea va avea loc până pe 31 iulie – depunerea dosarelor. Primele rezultate intermediare vor fi anunțate până pe 1 august. Pe 2 – 4 august vor fi depuse actele în original, și rezultatele finale vor fi afișate pe 7 august. Sesiunea suplimentară va avea loc pe 8 – 21 august, astfel încât spre sfârșitul lunii august să avem rezultatele definitive la admitere. O mare importanță noi acordăm specialităților pedagogice”, a declarat Igor Șarov.
În ultimii ani, crește numărul de studenți la specialități precum, Securitate informațională, Tehnologia Informațională, Robotică și mecatronică, Inginerie biomedicală, a spus rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan.
„Avem un alt program nou tehnologii digitale în fabricație la facultatea de mecanică cu un program foarte promițător, în care se va combina partea de ICT cu partea de fabricație, în industria constructoare de mașini, ingineria mecanică și avem, de asemenea, un program nou în știința datelor la calculatoare”, a spus la rândul său Viorel Bostan.
S-a dat startul și la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”.
Astfel, pentru cetățenii Republicii Moldova au fost acordate 500 de locuri cu finanțare bugetară, 650 de locuri pe bază de contract și circa 500 de locuri pentru cetățenii străini, a comunicat secretarul Comisiei de Admitere, Vladislav Badan.