În R. Moldova numărul persoanelor diagnosticate cu astm bronșic este în creștere

  • 02 Mai 2023 14:15
0%
00:00:00
00:00:00

În Rep. Moldova numărul persoanelor diagnosticate cu astm bronșic este în creștere. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), morbiditatea prin această maladie a crescut cu 10% în 2022 față de anul 2020. Într-un interviu acordat colegei noastre, Alla Tofan, în contextul marcării anuale a Zilei Mondiale a Astmului bronșic, în prima zi de marți a lunii mai, Aliona David, șefă de secție la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din capitală, vorbește despre cauzele și educația în tratamentul pentru bolnavii de astm bronșic, scrie Radio Chișinău.

„Astmul bronșic reprezintă inflamația cronică a căilor respiratorii superioare cu implicarea numeroaselor celule și mediatori inflamatori care apare la indivizii cu predispunere genetică pentru stări astmatice. Se manifestă prin obstrucția bronhică reversibilă parțial sau incomplet pe un fundal de tratament adecvat prescris de medic. Se manifestă prin sindrom de hiperactivitate bronșică la nivel de stimuli variați, iar din punct de vedere clinic, astmul bronșic se manifestă prin accese de dispnee, tuse în accese pe parcursul zilei și nopții, o presiune toracică. În ultimii ani a crescut numărul de pacienți diagnosticați cu astm bronșic, posibil ca rezultat a creșterii numărului de infecții respiratorii care au fost în ultimii câțiva ani”, spune Aliona David.

COVID poate fi o cauză a creșterii numărului de bolnavi cu astm bronșic?

Și COVID este un virus respirator care ar fi putut declanșa exarcebarea sau aparița astmului bronșic la pacienți.

Este o boală care necesită timp pentru a fi tratată?

La momentul actual, în Rep. Moldova, astmul bronșic este o boală care poate fi diagnosticată. Astmul bronșic nu se tratează, dar poate fi controlat printr-o igienă de viață, respectând regimurile și evitarea factorilor de risc. În primul rând terapia farmacologică administrată.

Ce tratament se administrează în asemenea cazuri?

Terapia este complexă. În primul rând este tratamentul ne-farmacologic ce ține de asistența educațională a pacientului, școlarizarea cu această maladie, regulile și modul de viață. În primul rând evitarea contactului cu factorii care declanșează exacerbarea bolii, vorbesc de alergeni, infecțiile respiratorii, efortul fizic, aflarea în mediul poluant. Fumatul. Medicamentele sunt cele cu administrare pe cale inhalatorie, cu reacții adverse minimale și sunt compensate.

În Rep. Moldova, peste 10 mii de persoane suferă de astm, arată estimările specialiștilor. Acestea beneficiază de tratament asigurat de stat, în proporție de 100%, și pot ține maladia sub control prin evitarea factorilor de risc, mai spun specialiștii în domeniu

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău