În R. Moldova există circa 150 de mii de consumatori de droguri
-
21 Septembrie 2016 21:12
Peste 20 de persoane au decedat ca urmare a consumului de droguri în Republica Moldova de la începutul anului 2016, numărul celor care fac uz de substanțe narcotice fiind în continuă creștere, potrivit specialiștilor din domeniul politicilor combaterii anti-drog.
În primele opt luni ale anului au fost trimise în instanța de judecată aproape 400 de dosare privind traficul de droguri, se arată în rapoartele prezentate astăzi în carul Comisiei naționale Anti-Drog.
Consumatorii de canabis din Republica Moldova sunt majoritatea bărbați și au vârsta medie de 22 de ani. În ceea ce privește drogurile injectabile vârsta medie este de 25 de ani, și consumatori sunt de asemenea predominant de genul masculin, potrivit datelor prezentate de șeful Observatorului național pentru droguri, Olga Vacarciuc în ședința Comisiei Anti-Drog.
”Numărul oficial al utilizatorilor de droguri este, pentru primele șase luni ale anului, de 3.703, numărul cumulativ al beneficiarilor în tratamentul cu substituție în sectorul civil și penitenciar este de 1.199 de cazuri. Numărul de decese oficial cauzate de consumul de droguri, se constată o tendință în creștere, și este pentru primele șase luni de 21 de persoane. Dosarele de anchetă penală pentru trafic de droguri trimise în instanța de judecată pentru o perioadă de opt luni este de 382 de cazuri”, a declarat Olga Vacarciuc.
Datele unui studiu european efectuat în 2015 în școlile și liceele din Republica Moldova pe un eșantion de peste cinci mii de elevi din clasele a 8-a și a 9-a, arată că droguri precum canabisul sau alte substanțe narcotice psihotrope interzise, pot fi ușor accesate de către tinerii adolescenți, mai ales de către cei din zonele urbane.
Prezent la ședință, președintele Comisiei Parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Roman Boțan, a menționat o serie de lacune în sistemul de combatere a consumului de droguri în Republica Moldova.
”Lipsa unui complex de măsuri coordonate din partea tuturor instituțiilor statele abilitate cu atribuții de combatere a consumului și traficului de substanțe narcotice. Imperfecțiunea cadrului legal, ce vizează activitatea specială de investigație. Până în prezent nu există un act normativ care conține clarificarea și proporțiile substanțelor cu efecte puternice pentru care legiuitorul a stabilit răspunderea penală”, a constatat Roman Boțan.
Un raport al Centrului Internațional Antidrog din Republica Moldova realizat în 2014 arata că în țara noastră există aproximativ 150 de mii de consumatori de droguri. Peste 10 mii dintre aceștia sunt dependenți de heroină, și consumă aproximativ șase kg pe zi. Activitatea în domeniul traficului și consumului de droguri înregistrează în țara noastră un venit zilnic de 650 de mii de Euro, potrivit raportului.