În R. Moldova este marcată Ziua Mondială a Poeziei. Evenimente organizate online

  • 21 Martie 2021 09:30
În R. Moldova este marcată Ziua Mondială a Poeziei. Evenimente organizate online

Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” marchează astăzi Ziua Mondială a Poeziei, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” organizează două activități cu și despre poeți și poezie.

Astfel, la ora 12.00, va avea loc dialogul ”Colecții muzeale de poezie: Mihai Ursachi”, la care vor participa: scriitoarea Maria Șleahtițchi, doctor habilitat în filologie (Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”) și criticul literar Mircea A. Diaconu (Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”). Începând cu ora 13.00, se va desfășura un recital cu poeții: Virgil Botnaru, Dumitru Crudu, Margareta Curtescu, Maria-Paula Erizanu, Emilian Galaicu-Păun, Oxana Gherman și Nicolae Leahu.

Dată fiind situația epidemiologică, activitățile vor avea loc online și vor putea fi urmărite pe pagina de Facebook a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”: https://www.facebook.com/muzeuldeliteraturachisinau

Solicitat de MOLDPRES, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac a menționat că poezia se autodefinește. "Ea trebuie să fie prezentă în fiecare zi. Așa cum există terapie prin muzică, așa există și terapie prin poezie. Poezia este o valoare perenă”, a accentuat Teo Chiriac.

Ziua mondială a poeziei este marcată anual la 21 martie, ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susținute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, ea urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

Această zi celebrează una dintre formele cele mai frumoase ale exprimării și ale identității culturale și lingvistice a popoarelor. Prezentă de-a lungul istoriei, în toate culturile și pe fiecare continent, poezia vorbește despre umanitatea noastră comună, despre valorile noastre comune, transformând cel mai simplu poem într-un accelerator puternic pentru dialog și pace. Poezia transmite valorile cele mai intime ale diverselor culturi. UNESCO recunoaște capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minții umane.

Unul dintre obiectivele principale ale zilei este de a susține diversitatea lingvistică prin intermediul expresiei poetice și de a oferi limbilor pe cale de dispariție posibilitatea de a fi auzite în cadrul comunităților lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău