R. Moldova comemorează eroii căzuți pentru apărarea integrității și independenței statului

  • 02 Martie 2023 08:50
R. Moldova comemorează eroii căzuți pentru apărarea integrității și independenței statului

În Rep. Moldova astăzi, 2 martie, este marcată Ziua Memoriei, fiind comemorați eroii căzuți în luptele pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței țării. La 31 de ani de la începutul războiului de pe Nistru, conflictul transnistrean continuă să rămână nesoluționat, iar Federația Rusă, stat agresor, deține controlul în regiune. Acordul moldo-rus de încetare a focului din iulie 1992 face parte din scenariul Rusiei de a menține regimuri separatiste în spațiul post-sovietic, a declarat unul dintre participanții la acele evenimente în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” , transmite Radio Chișinău.

Participant la războiul din 1992, Vlad Grecu, este autorul volumului „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari”. El califică evenimentele de la Nistru drept un război de agresiune al Federației Ruse asupra R. Moldova. Acest lucru este demonstrat de implicarea Armatei a 14-a ruse în mod direct în lupte, cu tancuri și armamentul din dotare:

 „Faptul că armata a 14-a e implicată este demonstrat și de filmările de la Tighina în care se vede cum merg tancurile și trag. Au fost nimicite în jur de șase tancuri de artileriștii noștri. La noi când a fost atacat, prin mai, a venit o blindată, din urmă un tanc. Iurie Coțofan a nimicit blindata, a tras și în tanc, cel din urmă retrăgându-se fumegând. Acum la Corjova, în acel loc, este placa comemorativă a orașului Dubăsari unde au avut loc luptele, pe care este scris că a participat Armata a 14-a. Ei recunosc că au fost au fost acolo. Este indicat și numele, prenumele celor care au murit și că toți sunt din armata a 14-a”, spune Vlad Grecu.

Originar din Dubăsari, Vlad Grecu, care a luptat ca voluntar în 1992, regretă faptul că localitățile din raionul Dubăsari care la începutul războiului erau împotriva regimului separatist, treptat au trecut de partea Tiraspolului, și acum teritoriul din stânga Nistrului este puternic rusificat.

„În 1992, mai mult din jumătate din Dubăsari erau pentru Moldova și satele din jur, care intrau în componența raionului Dubăsari, numai două au trecut de partea Transnistriei. Azi s-a terminat războiul și toate satele care erau din stânga Nistrului clar că au fost cedate și-au trecut… de voie, de nevoie au schimbat președinții de primărie, de colhozuri, au schimbat directorii școlilor, în directori care să fie loiali lor”, afirmă Vlad Grecu.

Potrivit datelor oficiale, mai mult de 28.000 de combatanți au participat la conflictul armat de pe Nistru, peste 300 și-au pierdut viața în lupte și 3500 au fost răniți. Zeci de persoane au dispărut în timpul războiului din 1992.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău