În R. Moldova asistență stomatologică se acordă copiilor la un nivel insuficient, expert

  • 22 Martie 2021 08:15
În R. Moldova asistență stomatologică se acordă copiilor la un nivel insuficient, expert

În Republica Moldova asistență stomatologică copiilor se acordă la un nivel insuficient. Morbiditatea afecțiunilor cavității orale este sporită, costul tratamentului stomatologic este deosebit de măre, implementarea măsurilor preventive se efectuează la un nivel insuficient, utilajul stomatologic este uzat, iar pregătirea cadrelor medicale nu corespunde cerințelor pentru acordarea asistenței stomatologice copiilor. O spune Aurelia Spinei, doctor în științe medicale și profesor universitar la USMF „Nicolae Testemițanu”.

Solicitată de IPN, Aurelia Spinei a menționat că utilajul stomatologic utilizat la tratamentul copiilor în sectorul public este uzat și depășitiar modernizarea acestuia necesită alocarea unor sume impunătoare. Totodată, din numărul total de medici stomatologi și dentiști care activează în sectorul public, aproximativ 50% acordă asistență stomatologică atât adulților, cât și copiilor, iar pregătirea specială și calificarea necesară pentru acordarea asistenței stomatologice copiilor au 12,87% din specialiști.

Aurelia Spinei afirmă că afecțiunile cavității orale afectează calitatea vieții copiilor în principal prin efecte asupra consumului alimentelor, igienizării cavității orale, stabilității emoționale și a funcției estetice. „Prevalența impactului afecțiunilor stomatologice asupra calității vieții copiilor depășește 50%. Principalii factori care au impact asupra calității vieții copiilor sunt: durerea dentară (62,19%) și lipsa dinților permanenți din cauza extracției lor precoce în urma afectării prin carie și a complicațiilor ei (21,83%)”, a precizat Aurelia Spinei.

Potrivit ei, într-un număr impunător de localități din zone rurale este limitat accesul copiilor la asistența stomatologică din cauza lipsei specialiștilor și cabinetelor dentare în localitatea respectivă sau cele învecinate. Este limitat accesul la tratamentul stomatologic a categoriilor social - vulnerabile de populație din cauza incapacității de a achita transportul (către clinicile dentare) sau costul tratamentului neasigurat de stat. O importanță are și lipsa de motivare a acestor categorii de populație în menținerea și îmbunătățirea stării sănătății orale.

„Actualmente în Republica Moldova nu se implementează pe larg măsurile de prevenire a afecțiunilor stomatologice, inclusiv activitatea de educație sanitară, acest fapt având drept consecință igienizarea insuficientă sau nerespectarea totală a igienei orale. Nivelul cunoștințelor igienice a părinților copiilor este insuficient pentru crearea unui mediu sanogen favorabil în cadrul familial, este frecventă frica copiilor față de tratamentul stomatologic sau refuzul tratamentului dentar”, a remarcat experta.

Aurelia Spinei susține că Asociația Stomatologilor din Republica Moldova, în parteneriat cu colaboratorii Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan”, studenții și rezidenții Facultății de Stomatologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, medicii stomatologi de la Centrul Stomatologic Municipal de Copii, organizează anual diverse măsuri cu caracter informațional și educațional adresate copiilor, părinților, cadrelor didactice din școli, instituții preșcolare și întregii populații, în decursul întregului an.

Aurelia Spinei a adăugat că situația epidemiologică, care durează mai mult de un an, a impus întreprinderea unui șir de măsuri drastice – limitarea asistenței stomatologice la rezolvarea cazurilor de urgență, suspendarea procesului de instruire, autoizolarea la domiciliu sau realizarea activităților metodico-didactice de la distanță. „Aceste măsuri de prevenție au fost aplicate cu scopul de a proteja sănătatea noastră, a tuturor, dar și de a stopa răspândirea COVID-19. În acest an, Asociația Stomatologilor din Republica Moldova, împreună cu studenții și rezidenții Facultății de Stomatologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” organizează o serie de întrevederi online cu elevii din mai multe școli din țară, cărora le prezintă informații referitor la metodele de îngrijire a cavității orale, a spus experta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău