În R. Moldova ar urma să fie construit un nou stadion care să corespundă standardelor UEFA

  • 11 Iunie 14:15
În R. Moldova ar urma să fie construit un nou stadion care să corespundă standardelor UEFA

Un nou Stadion Național ar urma să fie construit în Republica Moldova până în 2029. Acesta va avea capacitatea de 20-25 de mii de locuri și va corespunde standardelor Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA). Informațiile au fost prezentate astăzi, 11 iunie, de către miniștrii Infrastructurii și Educației, Andrei Spînu și Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă. În prezent, majoritatea meciurilor internaționale se dispută în regiunea transnistreană, la Tiraspol, pe stadionul Șerif, transmite Radio Chișinău.

Stadionul va fi construit la Stăuceni, lângă Chișinău, în preajma Arenei Chișinău. Costurile se estimează la aproximativ 85 de milioane de euro și vor fi acoperite de Guvernul Republicii Moldova, de agenți economici și de parteneri de dezvoltare. Stadionul va găzdui atât meciuri naționale, cât și internaționale, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

„Astăzi punem temelia unui stadion, care va fi nu doar o arenă sportivă, ci un simbol al unității naționale. Aici se vor scrie noi povești de succes, aici vor crește noi eroi, aici vom învăța împreună ce înseamnă să crezi în tine și în echipa ta”, a spus ministrul Dan Perciun.

La rândul său, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat capacitățile tehnice ale viitorului stadion.

„Capacitatea stadionului va fi de 20-25 de mii de spectatori. Va avea acoperiș continuu pentru scaunele spectatorilor, locuri de parcare 1500-1800. Suprafața construită - 18 de mii de metri pătrați la sol, 60 de mii de metri pătrați desfășurați și 10 mii de metri pătrați în interiorul stadionului”, a menționat Andrei Spânu.

Suntem singura țară europeană care nu dispune de o arenă fotbalistică modernă, a remarcat președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinicenco. El a subliniat că viitorul stadion ar putea contribui la dezvoltarea mai multor domenii economice. Leonid Oleinicenco.

„Stadionul va transforma Moldova într-o destinație pentru pasionații de fotbal. Estiimările noastre arată că într-un an am putea aduce în Republica Moldova circa 20 de mii de turiști sportivi, care vor procura servicii hoteliere, alimentație, transport în volum de minim 6 mil de euro”, a declarat Leonid Oleinicenco.

În prezent, cel mai mare stadion de pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, este stadionul „Zimbru”, construit în 2006, care o capacitate de aproximativ 10 mii de locuri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Mon
24
Tue
21
Wed
22
Thu
23
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău