În R. Moldova a fost înregistrat un caz de tularemie
-
09 Decembrie 2019 13:24
Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ informează despre înregistrarea unui caz de tularemie la un vânător din raionul Ialoveni, comunică MOLDPRES.
Potrivit datelor ANSP, bărbatul, în vârstă de 56 de ani (vânător amator), s-a molipsit accidental – prin rana palmei, în timpul jupuirii unui iepure de câmp. Diagnosticul de tularemie a fost stabilit în baza manifestărilor clinice, anamnezei epidemiologice și rezultatelor confirmative ale investigațiilor respective de laborator.
Conform sursei citate, despre înregistrarea cazului de tularemie au fost informate autoritățile publice locale din raionul Ialoveni, subdiviziunea teritorială ANSA, Societatea raională a vânătorilor și pescarilor. De asemenea, sunt organizate activități de propagare a măsurilor de profilaxie a tularemiei.
Tularemia este o infecție extrem de periculoasă, cu focalitate naturală, răspândită, îndeosebi, la rozătoare, de la care omul se poate contamina direct sau prin intermediul insectelor. Agentul cauzal – Francisella tularensis prezintă o bacterie rezistentă în mediul extern: în apă – 2-3 luni, pe boabe de cereale – 45-100 zile, în cadavrele rozătoarelor, pe pielea lor - luni de zile. Perioada de incubație – până la 21 zile, iar debutul bolii este brusc, marcat prin frisoane, cefalee, dureri musculare, tumefiera ganglionilor limfatici regionali. Tularemia se manifestă prin afectarea sistemului limfatic și formarea buboanelor la locul de pătrundere a microbului în organism, iar drept sursă de infecție pot fi diferite rozătoare, precum ondatrele, șobolanii de apă, șoarecii și iepurii. Profilaxia îmbolnăvirilor prin tularemie se efectuează, mai ales, prin realizarea măsurilor de combatere a rozătoarelor.
Sursa: Moldpres