În primele șase luni, Energocom a procurat de pe piața internă și din import 2.132 mii MWh

  • 13 August 08:30
În primele șase luni, Energocom a procurat de pe piața internă și din import 2.132 mii MWh

Societatea pe acțiuni „Energocom” a procurat în total de pe piața internă și din import 2.132 mii MWh, în primele două trimestre ale anului curent. Cea mai mare parte, 1.470 mii MWh sau 68,5%, a fost energia produsă de Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană. Ponderea electricității livrate de termocentralele de la Chișinău și Bălți reprezintă 409 mii MWh, în timp ce energia electrică importată a fost circa 194 mii MWh. Datele de achiziții au fost făcute publice de Energocom, transmite IPN.

„La capitolul importuri, SA Energocom a făcut achiziții din România și Ucraina, de la întreprinderile care gestionează centralele hidroelectrice și nucleare, majoritatea cantității de energie importată, însă, a fost cumpărată de pe bursa română OPCOM, pentru a acoperi vârfurile de consum. De exemplu, consumul în creștere în perioadele caniculare, când cele mai multe aparate de aer condiționat au lucrat în continuu, se reflectă într-o pondere mai mare de energie electrică cumpărată de pe OPCOMˮ, a menționat societatea pe acțiuni, precizând că se atestă și o creștere a cantității de energie cumpărată din Ucraina în comparație cu anul trecut.

Potrivit Energocom, cota parcurilor și centralelor de energie regenerabilă constituie în primele două trimestre ale anului 3,3%, sau aproximativ 71 mii MWh. Această cantitate se referă numai la producătorii cu statut eligibili care vând energia către SA Energocom, pe piață existând și producători care au încheiate contracte cu alți furnizori. Pentru comparație, pe durata anului 2023, cantitatea totală achiziționată de la producătorii de energie regenerabilă a fost de circa 81 mii MWh.

Anul trecut, SA Energocom a prelungit, în luna octombrie 2023, contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), până la sfârșitul anului 2024, costul energiei fiind 66 USD/MWh.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:6,17 m/s
Wed
16
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău