În premieră, capitala R. Moldova se alătură proiectului „Luna Filmului European” – eveniment cinematografic care se derulează concomitent în 45 de orașe europene

  • 02 Noiembrie 2023 13:44
În premieră, capitala R. Moldova se alătură proiectului „Luna Filmului European” – eveniment cinematografic care se derulează concomitent în 45 de orașe europene

În premieră, capitala Rep. Moldova se alătură proiectului „Luna Filmului European” – eveniment cinematografic care se derulează concomitent în 45 de orașe europene. Astfel, publicul va avea ocazia să vizioneze șapte filme europene selecționate de Academia Europeană de Film, care vor fi proiectate începând de mâine, 3 noiembrie, la Cineplex Loteanu. Intrarea la toate filmele este graturită, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova se aliniază la valorile culturale europene, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în cadrul conferinței de deschidere a evenimentului. „Luna Europeană a Filmului” va prezenta publicului proiecțiile cele mai premiate din spațiul european, la rândul său, Rep. Moldova va prezenta luna aceasta, în Franța, filmul „Patul lui Procust”. Sergiu Prodan.

„În traseul nostru de integrare europeană este extrem de important să fim pe aceeași lungime de undă. Să fim racordați cât mai strâns la procesele cinematografice europene. În acest sens, desigur, lipsa unui fond al cinematografiei până la ora actuală este o mare carență”, a spus Prodan.

Filmele vor fi proiectate în fiecare zi de vineri și duminică, la Cineplex Loteanu, la 18:30. Publicul va putea viziona proiecții premiate din Spania, Georgia, Franța, Lituania, România, iar selecția a fost făcută de către o comisie a Academiei Europene de Film, a spus directoarea Centrului Național al Cinematografiei, Valentina Iusuphodjaev.

„Vor fi proiectate unele din cele mai apreciate filme din Europa, începem cu Palme d’Or, un premiu râvnit de toată lumea din cinematografie. Filme cu alte premii în spate, cum e Sarajevo, un festival de proporții european, Locarno, Berlinale evident, și în final, un film de Radu Jude, un regizor din România foarte productiv”, a declarat Iusuphodjaev.

Evenimentul „Luna Filmului European” are loc în cadrul proiectului „Europa Creativă”, un program se promovează valorile Uniunii Europene: diversitate culturală, incluziune, valori familiale, a subliniat coordonatoarea de proiecte Europe Cafe, Raluca Costache.

„Programul emblematic al Comisiei Europene care susține, de fapt, sectoarele culturii și al audiovizualului. Practic acest program Europa Creativă investește în acțiuni care promovează diversitatea culturală, acțiuni care răspund nevoilor și provocărilor cu care se confruntă sectoarele culturale și creative”, a menționat Costache.

Luna Filmului European la Chișinău este organizată la inițiativa Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova în parteneriat cu Europe Café, finanțat de Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău