În prag de sărbători, crește cererea pentru pomii de Crăciun. Care sunt prețurile și ce preferă moldovenii

  • 20 Decembrie 2019 13:26
În prag de sărbători, crește cererea pentru pomii de Crăciun. Care sunt prețurile și ce preferă moldovenii

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, crește și cererea pentru pomii de Crăciun. În piețele din Capitală au fost puși în vânzare molizi și pini de diferite dimensiuni. Majoritatea oamenilor spun că optează pentru un brad natural deoarece mirosul specific al acestuia creează o atmosferă de sărbătoare și amintește de copilărie. Relatează Aliona Savca

Prețul unui pom de Crăciun variază între 150 de lei și 300 de lei, în funcție de înălțime. Comercianții spun că în acest an sunt mai puțini cumpărători chiar dacă prețurile au rămas neschimbate comparativ cu anul trecut. 

„Cu cât bradul este mai frumos, cu atât este mai scump. Dacă bradul are două crenguțe, bineînțeles că omul n-o să dea pe el 200-300 de lei. – Nu prea se avântă oamenii să cumpere acum? –Este puțină lume. Vânzarea este mai slabă comparativ cu anii trecuți.  Avem și în ghiveci. Aceștia sunt 300 – 500 de lei. Înălțimea este până la doi metri. – Și oamenii ce aleg? – Aceștia în ghiveci deoarece vor să-i sădească în ogradă la țară”, spune un comerciant.

În piețele din Capitală se vând și brazi aduși din România, din munții Carpați. Deși, sunt mai frumoși și mai bogați, oamenii nu se prea avântă să-i cumpere din cauza că sunt mai scumpi decât cei autohtoni.

„Se vând foarte greu. Timpul e de vină, în loc să ningă, la noi plouă. – La ce preț sunt acești brazi? – 650 de lei. Sunt mai buni ca ai noștri. Ai noștri se scutură, dar aceștia nu. Au 1.80 - 2.0 metri. Sunt mai stufoși, mai bogați. Ai noștri se fac mai gălbiori, dar aceștia sunt verzi, verzi”, spune alt comerciant.

O alternativă sunt brazii artificiali. 

„Brazii sunt moldovenești de la 50 de lei până la 4000 de lei. În primul rând, se ia în considerație calitatea bradului și se ia în considerație că el nu este toxic. El nu miroase când îl pui în casă. Prețurile la jucării nu s-au mărit, nici nu s-au redus. Sunt prețurile de anul trecut. În mediu, de la 1,50 lei până la 20 de lei prețul pentru o jucărie.”

Fără un pom de Crăciun în casă nu este sărbătoare, își spun majoritatea oamenilor. Chiar dacă mulți nu au reușit, încă, să-și cumpere un brad, ei susțin că o vor face săptămâna viitoare, mai aproape de sărbători. 

Încă nu ne-am decis. Aștept nepoții să vină să aleagă după placul lor, dar jucăriile am să le pun eu și Moș Crăciun am sa-l chem acasă. – Optați pentru un brad natural? – Numai așa. Să fie un miros în casă. Când este miros de brad în casă este mai plăcut. Ai dragoste că a venit Crăciunul.”

„Optăm măcar pentru crenguțe, dacă nu putem cumpăra un brad întreg. Să ne aducă un aer proaspăt și curat în casă. Nu avem posibilitate să cumpărăm un brăduț pentru că sunt destul de scumpi.”

-Ați ales, deja, bradul? – Încă nu, dar ne gândim. Dorim un brad în ghiveci ca să-l putem sădi și să crească mai departe, să fie viu mereu.  Cam sunt scumpi, dar e natural. Artificial este mai plăcut, nu se scutură, dar nu-i mirosul acela și nu-i Anul Nou.”

În acest an, Agenția “Moldsilva” a scos în vânzare peste 52 de mii de pomi de Crăciun. Cei care taie ilegal brazii riscă amendă de până la 25 de mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău