În pofida problemelor cu AstraZeneca, Germania își menține obiectivele de vaccinare

  • 31 Martie 2021 10:17
În pofida problemelor cu AstraZeneca, Germania își menține obiectivele de vaccinare

Germania intenționează în continuare să vaccineze populația adultă împotriva COVID-19 "până la sfârșitul verii", în pofida restricției privind utilizarea vaccinului AstraZeneca decisă marți pentru cei cu vârsta sub 60 de ani din cauza unor cazuri rare de tromboză, notează AFP.

"Dacă livrările anunțate de furnizori sunt respectate și toate vaccinurile preconizate sunt autorizate, posibilitatea vaccinării până la sfârșitul verii va fi respectată", a declarat ministrul sănătății, Jens Spahn, într-o conferință de presă organizată în comun cu cancelarul Angela Merkel.

 

Anterior, el hotărâse împreună cu omologii săi de la nivelul landurilor că acest vaccin să fie rezervat de miercuri în special pentru cei peste 60 de ani.

Persoanele sub această categorie de vârstă pot decide, totuși, să primească vaccinul, dar numai după "consultarea unui medic care practică vaccinarea și o analiză personalizată a riscurilor", conform acestei hotărâri care este conformă cu o recomandare a comisiei de vaccinare (STIKO).

Comisia și-a justificat decizia prin "datele disponibile în prezent care arată apariția rară, dar foarte gravă a trombozei ca efect secundar" afectând "în principal persoanele cu vârsta sub 60 de ani între 4 și 16 zile după vaccinare".

Acestea sunt elemente "pe care nu le putem ignora", a declarat Angela Merkel care, în vârstă de 66 de ani, a reafirmat că este pregătită pentru a fi vaccinată cu AstraZeneca.

Dacă decizia de a limita utilizarea vaccinului poate fi o sursă de "incertitudini" în rândul populației, "transparența și onestitatea sunt cel mai bun mod de a gestiona situația", a spus cancelarul german, lansând un apel la "încredere" în vaccinuri.

Pentru cei cu vârsta sub 60 de ani care au primit deja o primă doză din acest vaccin, în număr de peste 2 milioane, ei vor putea alege între injectarea dozei a doua sau să aștepte recomandările comisiei de vaccinare (STIKO) prevăzută la sfârșitul lui aprilie.

Vaccinul AstraZeneca face obiectul suspiciunii în mai multe țări după cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge, reamintește AFP.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău