În perioada stării de urgență au fost instalate ilegal 37 de posturi în Zona de Securitate. Medici, polițiști, fermieri și oameni simpli nu au putut ajunge de pe malul stâng pe malul drept

  • 05 Iunie 2020 13:50
În perioada stării de urgență au fost instalate ilegal 37 de posturi în Zona de Securitate. Medici, polițiști, fermieri și oameni simpli nu au putut ajunge de pe malul stâng pe malul drept

Societatea civilă și primarii satelor din regiunea transnistreană solicită eliminarea necondiționată a posturilor ilegale instalate de autoritățile de la Tiraspol, în perioada stării de urgență. Este vorba despre 37 de posturi care au apărut în acest timp în Zona de Securitate, arată datele Asociației Promo-LEX, prezentate astăzi într-o conferință organizată în satul Molovata Nouă, din raionul Dubăsari.

Acest fapt s-a soldat cu înrăutățirea considerabilă a situației drepturilor omului în regiune, a atenționat expertul organizației, Pavel Cazacu, referindu-se în special la restricționarea dreptului la circulație. Astfel, feribotul de la Molovata a rămas unicul mijloc de transport cu care populația se poate deplasa pe malul drept al Nistrului, a menționat reprezentantul Promo-LEX.

„Acest bac, acest mijloc de transport, este singura cale de acces de pe malul stâng pe malul drept. Ca urmare a acestor restricții, mai multor categorii de persoane li s-a îngrădit dreptul la libertatea de circulație. Aici vorbim de medici, de fermieri, angajați din instituțiile de stat, din penitenciare, polițiști, simpli angajați de la diferite instituții de întreținere a unor utilități.” 

Primarul saltului Molovata Nouă, Oleg Gazea, a spus că în această perioadă, populația s-a confruntat cu mai multe probleme, provocate, în mare parte, de prezența acestor posturi ilegale ale regimului de la Tiraspol.

„Așteptăm încheierea Comisiei Unificate de Control în privința acestor posturi, când o să fie luate ca populația să aibă liberă circulați. Este mare îngrijorarea legată de aceste posturi instalate pe perioada pandemiei, ca ele să nu rămână pe o perioadă mai îndelungată sau pentru totdeauna în preajma satelor noastre.”

Și primarii satelor Cocieri și Corjova, Raisa Spinovschi și Sergiu Oprea, și-au exprimat nemulțumirile legate de instalarea acestor posturi și au cerut eliminarea lor, întrucât locuitorii nu au acces la terenurile lor agricole, la servicii medicale și nu pot circula liber.

Acum două zile, după o discuție dintre președintele Igor Dodon și liderul separatist, Vadim Krasnoselski, Tiraspolul a anunțat că va permite circulația liberă spre malul drept al Nistrului a locuitorilor din raionul Dubăsari și din satele Copanca și Varnița, dar va menține restricțiile de circulație pentru ceilalți locuitori din regiune. A doua zi, patru locuitori ai satului Cocieri, raionul Dubăsari, au fost opriți de așa-numit „miliție transnistreană” la unul dintre posturile ilegale, în momentul când se deplasau spre terenurile lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău