În perioada rece a anului 2022-2023, aproximativ 760 de mii de gospodării din Rep. Moldova au depus cereri pentru a solicita compensații la energie

  • 15 Mai 2023 17:28
În perioada rece a anului 2022-2023, aproximativ 760 de mii de gospodării din Rep. Moldova au depus cereri pentru a solicita compensații la energie

În perioada rece a anului 2022-2023, aproximativ 760 de mii de gospodării din Rep. Moldova au depus cereri pentru a solicita compensații la energie. Contribuția din bugetul de stat a fost de 20%, iar cea a partenerilor externi – de 80 la sută, aceasta din urmă ridicându-se la aproape 3 miliarde 500 de milioane de lei, dintre care un miliard 466 de mii din partea Comisiei Europene. Datele au fost prezentate astăzi, 15 mai, în cadrul unul club de presă de către Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, transmite Radio Chișinău.

Suma compensațiilor oferite în sezonul rece încheiat a variat în funcție de mai mulți factori, a spus ministrul Alexei Buzu. Bugetul total planificat pentru perioada decembrie 2022 – martie 2023 precum și pentru luna noiembrie este de cinci miliarde de lei. În următorul sezon rece vor fi aprobate modificări pentru a ținti mai bine gospodăriile cu venituri mici, a declarat ministrul.

„Bugetul a fost repartizat, în funcție de gradul de vulnerabilitate. De 66% din valoarea totală a compensațiilor achitate de Guvern au beneficiat gospodăriile care au avut un grad de vulnerabilitate foarte ridicat, 14% au fost utilizate pentru gospodăriile cu gradul de vulnerabilitate ridicată, 6% – gradul de vulnerabilitate medie și 11% din valoarea compensațiilor au fost utilizate pentru gospodăriile neincluse în sistemul de vulnerabilitate”, a spus Alexei Buzu.

Pentru anul 2023-2024, Ministerul Muncii are în vedere un sistem de compensații echitabil, a spus președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. Modificările care vor fi făcute țin în principal de creșterea numărului de categorii de vulnerabiliate, reducerea fraudei, calcularea diferențiată a compensației în funcție de mediul rural și urban, a anunțat Dan Perciun.

„Ne propunem să creștem echitatea, să avem mai multe categorii de vulnerabilitate, ținând cont, în mod special, de familiile cu copii, familiile persoanelor cu dizabilități. O să punem accent pe reducerea fraudei. O să ținem cont de contractele de chirie înregistrate la FISC, îndemnăm cetățenii să declare statutul de chiriaș corect la FISC. Vom penaliza pe cei care lucrează la negru și declară venituri zero. Vom integra compensațiile cu ajutorul pentru perioada rece a anului, de 700 de lei, ca cetățenii să depună o singură cerere anul viitor și vom face tot posibilul ca procedura de semnalare a unor erori, necesități, probleme să aibă loc cât mai simplu și timpul de așteptare să fie cât mai scurt”, a declarat  Dan Perciun.

Programul de compensații este finanțat din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice permite acordarea în factură a compensațiilor lunare pentru consumul de energie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:15 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău