În perioada pandemiei COVID-19, activitatea sectorului HoReCa s-a redus cu 80 la sută, mulți dintre cei care activează în domeniu au dat faliment

  • 28 Ianuarie 2021 12:55
În perioada pandemiei COVID-19, activitatea sectorului HoReCa s-a redus cu 80 la sută, mulți dintre cei care activează în domeniu au dat faliment

În perioada pandemiei COVID-19, activitatea sectorului HoReCa s-a redus cu 80 la sută, mulți dintre cei care activează în domeniu au dat faliment iar cei care au rămas au fost nevoiți să-și concedieze o parte dintre angajați. Mai mult, pandemia a dus la acumularea datoriilor, în condițiile în care statul nu a întreprins suficient pentru ține sectorul pe ”linia de plutire” se plâng mai mulți reprezentanți HoReCa, participanți la un studiu realizat de Institutul Muncii.

Domeniul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate de pandemia provocată de virusul SARS-CoV-2, înregistrând cele mai mari pierderi și cele mai multe falimente. Măsurile întreprinse de stat pentru protejarea antreprenorilor afectați de criză au avut un efect redus asupra afacerilor, au mai spus cei mai mulți întreprinzători care au participat la realizarea studiului. Unul dintre autorii acestuia, Sergiu Iurcu, expert în domeniul social-economic, spune că doar jumătate dintre cei din sectorul HoReCa pot presta serviciile sau își pot livra produsele la distanță.

Măsurile stabilite de către autorități au fost prea restrictive pentru cei din HoReCa. Sectorul necesită politici cu impact direct: subvenționarea angajărilor, achitarea unor părți a salariului, garanții de stat pentru creditele luate în această perioadă. Acordarea unor împrumuturi preferențiale, restabilirea mecanismului tichetelor de masă.

Reprezentanții HoReCa sunt nedumeriți de mai multe acțiuni restrictive ale autorităților impuse localurilor de agrement sau hotelurilor. Președintele Sindicatului Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri „SindLUCAS”, Valentina Chiriac.

„Nu știu dacă există studii că cineva s-a îmbolnăvit pentru că a intrat într-un restaurant sau într-o cafenea. Foarte mulți au plecat în concediu din cont propriu. În acești angajați au fost investiți foarte mulți bani și acum sunt nevoiți să-și caute un loc de muncă. Nimeni nu se ocupă cu problemele ramurii, dar cine să ne ajute? Noi vrem ca întreprinderile să funcționeze, ca angajații să aibă de muncă, nu vrem să fie scris pe ușă: „închis”. Și avem nedumeriri și cu programul de lucru până la 22:00. De ce? După ora 22 se îmbolnăvesc mai multe persoane?”

Pentru a evita falimentul ramurii și a facilita o revenire în forță a acesteia după pandemie, autorii studiului „Impactul pandemiei COVID-19 asupra sectorului HoReCa și măsuri pentru menținerea și crearea locurilor de muncă” îndeamnă autoritățile să-și revadă politicile și să discute cu fiecare reprezentant al ramurii și stabilească noi condiții de funcționare, inclusiv pentru siguranța sanitară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău