În perioada 14 – 21 mai, angajații Serviciului Vamal au prevenit 36 tentative de trafic ilicit de mărfuri

  • 21 Mai 2022 10:27
În perioada 14 – 21 mai, angajații Serviciului Vamal au prevenit 36 tentative de trafic ilicit de mărfuri

Inspectorii postului vamal Leușeni, au prevenit treisprezece tentative dintre acestea, care în rezultatul controlului vamal au depistat următoarele bunuri nedeclarate organului vamal: articole vestimentare, încălțăminte, ceasuri, articole cosmetice, articole chimice de menaj, mărfuri pentru electricitate în asortiment, balamale, robinete, ceară de albini – toate în cantități comerciale, precum și piese auto uzate, tablouri în rame susceptibile de a prezenta valoare culturală ș.a.

Bunuri nedeclarate printre care: țigări, cafea, brânzeturi, articole vestimentare, ceasuri, produse cosmetice, îngrășăminte și produse chimice au fost depistate în această perioadă și la posturile vamale Giurgiulești, Sculeni, Criva, Otaci, Sănătăuca – Pod, Briceni.  

Trei tentative de transportare ilegală de mărfuri au fost contracarate de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal. În cele trei cazuri, desfășurând controlul pe linia a doua, ofițerii echipelor mobile au prevenit transportarea ilegală a mărfurilor fără acte de proveniență, printre care: bijuterii, accesorii electronice, articole vestimentare, încălțăminte, produse cosmetice, etc.

Funcționarii din cadrul posturilor vamale Aeroportul Internațional Chișinău, Chișinău (PVI, Poșta) au contracarat șapte tentative de transportare frauduloasă a următoarelor bunuri: țigări, bijuterii presupuse a fi din aur și argint, mărfuri strategice (precum stații radio, veste antiglonț), articole vestimentare, toate nedeclarate controlului vamal.

În consecință, mărfurile au fost ridicate în vederea confiscării, iar cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, alin. (10) din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

Adițional, funcționarii vamali au identificat:
•   83 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive);
•  34 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.
Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei (de la 60 la 90 de unități convenționale), cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău