În Olanda a început procesul în cazul doborârii zborului MH17 în estul separatist al Ucrainei

  • 09 Martie 2020 12:00
În Olanda a început procesul în cazul doborârii zborului MH17 în estul separatist al Ucrainei

În Olanda a început luni prima ședință de judecată în procesul penal împotriva suspecților în cazul doborârii zborului MH17, în 2014, deasupra zonei separatiste din Donețk, estul Ucrainei - informează RBC, precizând că ședința are loc în Complexul Judiciar Schiphol, Amsterdam.

În boxa acuzaților ar trebuie să fie trei cetățeni ruși și un cetățean ucrainean - Igor Ghirkin (Strelkov), Serghei Dubinsk, Oleg Pulatov și Leonid Harcenko, însă procesul se va desfășura în lipsa acestora. Se preconizează ca audierile să aibă loc în perioadele 9-13 martie, 23-27 martie, 8 iunie-3 iulie, 31 august-13 noiembrie și 1 februarie- 26 martie 2021. Cu toate acestea, este posibil ca unele ședințe de judecată să fie anulate sau reprogramate - mai notează RBC, citând televiziunea olandeză NOS.

Pe 17 iulie 2014, un avion Boeing 777, care aparținea companiei Malaysia Airlines și zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur, s-a prăbușit în apropiere de Torez, regiunea ucraineană Donețk, pe teritoriul controlat de separatiștii pro-ruși. În accidentul aviatic au murit toate cele 298 de persoane aflate la bord, cetățeni din Olanda, Malaezia, Australia, Indonezia, Marea Britanie, Germania, Belgia, Filipine, Canada și Noua Zeelandă. Conform constatărilor Echipei Comune de Anchetă (Joint Investigation Team/JIT), zborul MH17 a fost doborât cu o rachetă de tip "Buk" (sistem de rachete antiaeriene de concepție sovietică), lansată de pe teritoriul controlat de rebelii pro-ruși. După prăbușirea aeronavei, arma respectivă a fost returnată Federației Ruse. Pe 24 mai 2018, anchetatorii au comunicat că racheta "Buk" a ajuns în Donbas fiind transportată din regiunea rusă Kursk. Tot în mai 2018, Olanda și Australia au acuzat oficial Rusia de doborârea zborului MH17, după ce anchetatorii internaționali au afirmat că racheta "Buk" provenea de la Brigada 53 antiaeriană cu baza la Kursk, în Rusia.

Pe 19 iunie 2019, echipa internațională de investigație comună, condusă de Olanda și formată din anchetatori din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda și Ucraina, a anunțat că patru suspecți (trei ruși și un ucrainean) urmează să fie judecați, în martie 2020, în Olanda, în legătură cu rolul pe care l-au jucat în doborârea zborului MH17, în 2014, în zona separatistă din estul Ucrainei, cu o rachetă rusească de tip "Buk". Astfel, au fost emise mandate de arestare pe numele celor trei suspecți ruși, Serghei Dubinski, Oleg Pulatov, Igor Ghirkin și a ucraineanului Leonid Harcenko. Aceștia sunt suspectați că au transportat din Rusia în Ucraina racheta de tip "Buk" cu care a fost doborât avionul aparținând companiei Malaysia Airlines.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău