În nouă luni ale anului, polițiștii au depistat arme deținute ilegal la un număr de 242 de persoane

  • 25 Octombrie 2023 15:04
În nouă luni ale anului, polițiștii au depistat arme deținute ilegal la un număr de 242 de persoane

În nouă luni ale anului curent, polițiștii au depistat la 242 de cetățeni arme deținute ilegal. Totodată, alte 42 de persoane au predat arma benevol, transmite MOLDPRES.

În unul dintre cazuri, oamenii legii din Criuleni au desfășurat percheziții la domiciliul unui bărbat de 50 de ani din localitatea Izbiște, care deținea arme ilegal. Ca rezultat, au fost depistate și ridicate o armă de vânătoare confecționată artizanal, opt cartușe de calibru diferit și un pistol de model „Makarov”. Totodată, au fost depistate și ridicate alte utilaje pentru întreținerea și folosirea armelor de foc. Audiat de polițiști, bărbatul nu a putut explica proveniența armelor și munițiilor, dar și scopul deținerii acestora. Persoana urmează să fie sancționată pentru păstrarea armelor neînregistrate în modul stabilit.

După ce au fost ridicate, arma și munițiile au fost transmise la Centrul Tehnico Criminalistic și Expertize Judiciare pentru efectuarea expertizei balistice în vederea stabilirii originii și a potențialului pericol.

Potrivit legislației, persoanele fizice și juridice care dețin în posesie arme au obligația să se prezinte la organele de poliție în a căror rază de competență teritorială își au domiciliul ori sediul, pentru verificarea îndeplinirii condițiilor necesare privind deținerea ori portul și folosirea armelor, pentru eliberarea documentelor corespunzătoare, în condițiile legii.

Totodată, persoana care predă benevol arma de foc, munițiile sau mijloacele explozive, pe care le-a păstrat ilegal este eliberată de răspundere penală sau contravențională.

Conform Ministerului Afacerilor Interne, în Republica Moldova, peste 60 mii de persoane au în posesie circa 75 mii de arme letale și non-letale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău