În Norvegia, chiar și Guvernul se îndoiește acum că închiderea școlilor a adus vreun beneficiu

  • 28 Iunie 2020 17:00
 În Norvegia, chiar și Guvernul se îndoiește acum că închiderea școlilor a adus vreun beneficiu

Embrik este un elev norvegian. Se simte norocos că trăiește într-o țară care ar putea fi un model pentru Europa în gestionarea coronavirusului: Norvegia a redeschis grădinițele și școlile. Și nu pare îngrijorată că a reapărut COVID-19. Asta spre bucuria lui Embrik, încântat că poate merge din nou la școală, la sud de Oslo, scrie Digi24.ro

 

Uneori, drumul până la autobuzul școlar din Norvegia arată ca o drumeție în peisajul spectaculos al țării - un lucru pe care pandemia nu l-a schimbat. De la sfârșitul lunii aprilie, dimineața, Embrik și Lavrans au început să ia din nou autobuzul de la sud de Oslo.

Aici, în autobuz, reglementările stricte de igienă sunt în vigoare. Dar la școală, situația a început să revină la normal.

Elevii nu mai sunt obligați să păstreze distanța minimă în clasă

Norvegia folosește sistemul de semafor pentru școli. Nivelul de alertă a fost roșu când a început criza. Acum e galben. Iar elevii s-au obișnuit cu ideea că trebuie să stea separați.

„Avem un teren mare, cealaltă clasă din anul nostru se poate întâlni acolo, în spatele locului de joacă”, explică Embrik Färavaag, elev.

Profesorul lui Embrik îi întâmpină pe elevi afară, în curtea școlii. În primul rând, toți trebuie să stea la coadă pentru a-și dezinfecta mâinile.

Dar, de la 1 iunie, nu mai sunt obligați să păstreze distanța minimă de un metru unul față de altul, chiar dacă în clasa lui Embrik e spațiu suficient între bănci.

Pentru profesoara Lena Halgunset altceva este mai important.

În sfârșit, noi, profesorii avem voie să-i luăm, din nou, în brațe pe copii și să-i ajutăm dacă, de exemplu, cad și se lovesc. Acest lucru a fost aproape imposibil până acum. Dacă mai trebuie să purtăm și mască pe față de fiecare dată, pare foarte nefiresc”, spune profesoara Lena Halgunset.

Epidemiolog: Închiderea școlilor nu era necesară. A fost o decizie politică într-o situație complicată

Norvegia a avut, în general, doar experiențe pozitive cu redeschiderea școlilor. Potrivit epidemiologilor din această țară, au fost raportate foarte puține cazuri de copii care transmit virusul. Experții simt că teoria le-a fost validată de evoluțiile apărute de la reluarea cursurilor.

„De la început, părerea noastră a fost că închiderea școlilor nu era necesară. A fost o decizie politică într-o situație complicată”, a declarat Margrethe Greve-Isdahl, de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Acum, chiar și guvernul norvegian are serioase îndoieli că închiderea școlilor a adus vreun beneficiu. Mai puțin de 250 de persoane au murit în Norvegia din cauza coronavirusului. Țara nu a avut nici o rată excesivă a mortalității.

Norvegia își menține granițele închise

Evenimentele cu până la 200 de oameni sunt acum permise.

După ore, Embrik și clasa lui pleacă la plajă. Acum se pot întâlni și cu ceilalți colegi de vârsta lor. Dar respectă în continuare regulile de igienă.

„Partea cea mai bună este că pot să-mi revăd prietenii la fel de des ca înainte. Dar coronavirusul este încă periculos, probabil va fi cu noi multă vreme și va continua să-i îmbolnăvească pe oameni”, spune tânărul Embrik.

În această vară, norvegienii vor petrece mai mult timp între ei.

În ciuda relaxării restricțiilor, Norvegia își menține granițele închise. Deocamdată sunt permise doar călătoriile cetățenilor din țările nordice, cu excepția Suediei. De la 15 iulie este avută în vedere și o deschidere către țările din Schengen unde rata infecțiilor cu coronavirus este mică.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău