În noaptea de sâmbătă spre duminică Republica Moldova va trece la ora de vară

  • 25 Martie 2017 10:47
În noaptea de sâmbătă spre duminică Republica Moldova va trece la ora de vară

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 martie, Republica Moldova trece la ora de vară. Ceasurile se mută cu o oră înainte: ora 03.00 devine 04.00, transmite IPN.

Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în 110 țări. Moldova a recurs la această practică în 1979, pentru a folosi optim lumina naturală și a reduce iluminatul artificial. Dintre statele europene, Islanda este singura țară care nu schimbă ora.

Din 2014, a renunțat să schimbe ora Federația Rusă. Astfel, de duminică, Chișinăul și Moscova vor avea aceeași ora. Diferența de oră dintre Moldova și alte state în care sunt concentrați migrați moldoveni rămâne aceeași: Italia, Spania, Franța – sunt cu o oră în urmă. Cu Portugalia, Marea Britanie și Irlanda de Nord diferența este de minus două ore. În Grecia este aceeași oră ca în Moldova. Turcia este cu o oră înainte. Iar Israel a trecut deja la ora de vară, pe 24 martie, și acum este cu o oră înaintea Moldovei.

Trecerea la ora de vară se face în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU. Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895.

Pe 25 martie, Republica Moldova, începând cu ora 20.30 și până la 21.30, marchează Ora Planetei. Acțiunea constă în deconectarea energiei electrice timp de o oră, pentru a atrage atenția asupra necesității reducerii impactului negativ al activității umane asupra mediului. La ora 19.00, în Campusul Universitar Râșcani al UTM evenimentul va fi marcat printr-un spectacol cu participarea mai multor artiști din țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău