În Nigeria, Macron îi îndeamnă pe africani să ''reușească în Africa''

  • 04 Iulie 2018 18:31
În Nigeria, Macron îi îndeamnă pe africani să ''reușească în Africa''

Președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat miercuri Africa și Europa să găsească "soluții win-win", mai ales în problema migranților, într-un discurs rostit în fața a 300 de tineri antreprenori, în cea de-a doua zi a vizitei sale în Nigeria, relatează AFP.

Macron a evocat la Lagos "destinul comun" al celor două continente și și-a prezentat viziunea în fața "crizei migranților" cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană și care va trebui reglementată "pe termen lung" în Africa.

"Trebuie să rezistăm emoțiilor pe termen scurt și să lucrăm cu guvernele africane", a explicat - în engleză - Emmanuel Macron.

"Răspunsul durabil este de a construi un viitor mai bun" în țările africane cum sunt Senegal, Cote d'Ivoire sau Nigeria, de unde tinerii pleacă din lipsă de "oportunități economice", a apreciat președintele francez.

El a reafirmat - din nou - necesitatea de a ține sub control demografie în țările unde femeile "au șapte-opt copii" și de a lupta împotriva "călăuzelor" care "au strânse legături cu teroriștii" activi în Sahel.

La același eveniment găzduit de un important hotel din Lagos, Macron a răspuns stând în picioare și cu microfonul în mână la întrebările puse de tinerii din sală, unul din formatele preferate de președintele francez pentru întâlnirile sale din străinătate, testat și la Ouagadougou (Burkina Faso), New Delhi (India), Washington sau Aix-la-Chapelle (Aachen, Germania).

Șeful statului francez a inaugurat luni dimineața Alianța franceză din Lagos, adăpostită într-o vilă colonială renovată și pusă la dispoziție de Mike Adenuga, un miliardar nigerian care a făcut avere din petrol, telecomunicații și servicii. Rețeaua Alianțelor franceze - care cuprinde 832 de școli și peste 500.000 de elevi - "face cultura franceză să vibreze pretutindeni în lume", a spus Macron.

Președintele francez a stat de vorbă ulterior cu celebrul scriitor nigerian Wole Soyinka, abordând diferite subiecte, de la conflictele comunitare din această țară până la gruparea jihadistă Boko Haram și schimburile culturale dintre Africa și Europa. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău