În municipiul Chișinău a fost declarată situație excepțională de nivel aviar

  • 22 Decembrie 2023 17:44
În municipiul Chișinău a fost declarată situație excepțională de nivel aviar

În municipiul Chișinău a fost declarată situație excepțională de nivel aviar, după ce Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a depistat focare de influență aviară, inclusiv pe teritoriul municipiului. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău, informează MOLDPRES.

Igor Crudu, șef al Direcției municipale Chișinău, ANSA, a specificat că focare de H1N1 au fost depistate la populația de lebede care habitează în perioada iernii pe albiile unor râuri și lacuri de pe teritoriul țării. În prezent sunt confirmate patru focare de influență aviară înalt patogenă, inclusiv un focar în municipiul Chișinău, orașul Vatra, lacul Ghidighici, scrie sursa citată.

Printre cerințele impuse de autorități în perioada de situație excepțională se numără interzicerea accesului păsărilor din gospodăriile oamenilor pe imașuri, lacuri, râuri etc., precum și sporirea măsurilor de combatere a comerțului stradal ilicit, cu produse alimentare sau animale vii, care de asemenea, pot majora riscul infectării cu boli infecțioase. Totodată, în perioada excepțională de nivel aviar se interzic expozițiile, târgurile cu vânzare a animalelor vii (păsări, inclusiv cele decorative).

Totodată, va fi creată o comisie de evaluare a pagubelor în caz de depistare a focarelor de păsări domestice, atât în zona de protecție, cât și în zonele de supraveghere. Restricțiile urmează a fi ridicate în timp de 90 de zile de la data identificării ultimului caz depistat de boală.

Gripa aviară este o infecție înalt contagioasă, care poate fi transmisă de la animale la om.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău