În mormântul faraonului Tutankamon nu există camere secrete, susține un nou studiu

  • 08 Mai 2018 15:31
În mormântul faraonului Tutankamon nu există camere secrete, susține un nou studiu

Studiile realizate de o echipă de arheologi italieni au demonstrat că în mormântul faraonului Tutankamon nu există nicio încăpere secretă, a anunțat duminică Ministerul Antichităților din Egipt, citat de agenția DPA.

''Prospectările cu georadare efectuate în interiorul mormântului au dovedit că nu există încăperi sau indicii ale unor cadre de uși ori de trepte'', a declarat Mostafa Waziri, secretar-general în cadrul Consiliului Suprem pentru Antichități, într-un comunicat de presă emis de Ministerul Antichităților.

Studiile și analizele cu georadare au fost efectuate de o echipă de oameni de știință italieni conduși de Francesco Porcelli de la Universitatea Politehnică din Torino, notează agenția AFP.

Noile concluzii dezmint teoria potrivit căreia în interiorul camerei mortuare sau adiacent acesteia ar exista pasaje sau încăperi, precizează comunicatul.

Egiptologul britanic Nicholas Reeves a susținut anterior că o analiză detaliată a fotografiilor și investigațiilor imagistice a peretelui nordic al mormântului ar sugera că în spatele acestuia s-ar afla o cale de acces către o altă încăpere.

Reeves a înaintat teoria potrivit căreia o cameră secretă ar putea conține mormântul reginei Nefertiti, soția tatălui lui Tutankamon, faraonul Akhenaton.

Tutankamon a fost unul dintre ultimii faraoni din dinastia a 18-a și a decedat în jurul vârstei de 19 ani, în circumstanțe misterioase. Descoperirea mormântului său, în anul 1922, a reprezentat un eveniment unic datorită bogăției conținutului acestuia în comparație cu alte camere funerare ale faraonilor scoase la lumină în Valea Regilor. Spre deosebire de majoritatea celorlalte morminte, acesta nu a fost jefuit sistematic în vremurile străvechi.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău